N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Chipindustrie De Taiwanese chipgigant TSMC gaat een fabriek bouwen in Dresden. De Duitse regering betaalt royaal mee: de autoindustrie heeft chips nodig en de afhankelijkheid van China moet worden verminderd.
De Taiwanese chipfabrikant TSMC gaat een nieuwe fabriek bouwen in de Duitse stad Dresden, en krijgt daarvoor miljarden aan staatssteun. Dit maakte het bedrijf dinsdag in een persbericht bekend, samen met enkele partners, waaronder de Nederlandse chipmaker NXP.
Het besluit, waarvan de contouren al enige tijd bekend waren, laat zien dat Europese overheden steeds vaker de beurs trekken om de chipproductie binnen Europa aan te jagen. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt steekt de Duitse regering 5 miljard euro in de fabriek, die onder meer chips voor de Europese auto-industrie moet gaan maken.
Het totale investeringsbedrag ligt boven de 10 miljard euro. Volgens Duitse media investeert TSMC 3,5 miljard euro. Daarnaast zouden industrieconcern Bosch, de Duitse chipmaker Infineon en NXP voor elk 500 miljoen euro participeren. Samen richten de vier bedrijven de European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) op, een joint venture. Ze zeggen zo’n 2.000 banen te gaan creëren.
European Chips Act
Onlangs werd bekend dat Duitsland 9,9 miljard euro subsidie steekt in een geplande fabriek van de Amerikaanse chipmaker Intel in Maagdenburg, waarin Intel zelf 30 miljard euro investeert. Ook andere landen, waaronder Frankrijk en Nederland, steunen de chipindustrie met subsidies.
Staatssteun is binnen de EU aan strenge regels gebonden, maar deze zijn versoepeld binnen de European Chips Act, een wet die vorige maand werd aangenomen. Met de wetgeving wil Europa minder afhankelijk worden van buitenlandse chipleveranciers, te midden van groeiende geopolitieke spanningen.
De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, is volgens Handelsblatt bang voor het scenario van een Chinese invasie van Taiwan. China zou Europa dan kunnen chanteren door de leverantie van chips uit Taiwan te staken. TSMC levert ruim de helft van alle chips ter wereld en produceert 90 procent van de meest geavanceerde chips.
TSMC zelf mikt ook op internationale verbreding van de productiebasis. In de Amerikaanse staat Arizona bouwt TSMC een nieuwe fabriek, waarbij het bedrijf rekent op 15 miljard dollar (13,7 miljard euro) aan overheidssteun, volgens Amerikaanse media. Ook de Japanse overheid geeft miljarden euro’s uit voor de vestiging van een TSMC-fabriek.
Versnelde vergunning
De bouw van de fabriek in Dresden moet in de tweede helft van volgend jaar van start gaan. Eind 2027 moet de productie van halfgeleiders beginnen. Formeel moet de Europese Commissie de Duitse staatssteun aan de joint venture nog wel goedkeuren. Intussen heeft de Duitse regering de vergunning versneld afgegeven. Gezien de internationale concurrentie om de chipindustrie moest „snel” worden gehandeld, zei Habeck, geciteerd door Handelsblatt.
De komst van TSMC betekent versterking van het technologiecluster rondom Dresden in de deelstaat Saksen (‘Silicon Saxony’). Infineon en Bosch hebben er al chipfabrieken staan, NXP heeft er een ontwerp- en onderzoekscentrum.
NXP , de voormalige halfgeleidertak van Philips, is nu een wereldwijd bedrijf met fabrieken in onder meer Nijmegen en Austin (Texas, VS). Het krijgt er door de joint venture meer productiecapaciteit bij. Topman Kurt Sievers bedankt in het persbericht de EU, Duitsland en deelstaat Saksen voor hun „erkenning van de cruciale rol van de semiconductorindustrie en voor hun inzet om het Europese chipecosysteem te stimuleren”.
Lees ook: Hoe bedrijven profiteren van de grote mondiale staatssubsidierace