Nederlander in Spanje vast voor terrorismeverdenking waar Nederland niets van weet

Detentie Een Marokkaanse Nederlander uit Tilburg zit vast in Spanje omdat hij lid zou zijn van een terreurcel uit Arnhem. De Nederlandse autoriteiten spreken tegen dat hij verdacht wordt.

Justitie in Spanje beschouwt een Marokkaanse Nederlander als gevaar voor de nationale veiligheid.
Justitie in Spanje beschouwt een Marokkaanse Nederlander als gevaar voor de nationale veiligheid. Foto Josep LAGO/AFP)

Een Marokkaanse Nederlander wordt al twee weken in Spanje vastgehouden omdat hij een „gevaar voor de nationale veiligheid” zou vormen. De autoriteiten hebben hem te kennen gegeven dat hij te boek staat als een vermeend lid van een Arnhemse terreurcel.

Dat vertelt de Nederlander in een telefonisch interview met NRC, vanuit een detentiecentrum in Valencia. Hij eist opheldering van de Nederlandse autoriteiten die volgens hem foutieve informatie over hem hebben gedeeld met Spanje, waardoor hij in de problemen is gekomen.

Buitenlandse Zaken is bekend met zijn aanhouding maar zegt vanwege de privacy niet in te kunnen gaan op zijn situatie.

De Tilburger van Marokkaanse afkomst wil niet met naam worden genoemd uit angst voor stigmatisering. Hij was twee weken geleden met zijn vrouw vanuit Nederland op weg naar Marokko, toen hij tijdens een overnachting in Spanje werd aangehouden. „Er werd ’s ochtends keihard op de deur gebonkt van onze hotelkamer. Vier agenten namen mij mee naar het politiebureau.” Daar kreeg hij te horen dat hij als een „gevaar voor de nationale veiligheid” wordt beschouwd. Een dag later werd hem tijdens een hoorzitting verteld waar dat op gebaseerd is: hij zou lid zijn „van een islamitisch-jihadistische groep uit Arnhem”. Sindsdien wacht hij in een detentiecentrum op uitzetting naar Nederland.

Lees ook: Zonder uitleg werden ze uit de rij geplukt bij de douane. ‘Jij komt dit land nóóit meer in’

Niet gezocht

De man wordt door Nederland echter niet gezocht vanwege een terrorismeverdenking, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De woordvoerder heeft geen idee waar Spanje de terrorismeverdenking op baseert. Ook de politie laat weten dat de man niet wordt verdacht van terrorisme en dat het geen informatie heeft gedeeld met Spanje over vermeende terreurbanden van de man.

De zaak is zeer ongebruikelijk, zegt zijn Spaanse advocaat Teresa Martin Raymondi. „Ik heb niet eerder zo’n zaak meegemaakt. Hij zou volgens de autoriteiten in 2018 contact hebben gehad met een groep die gelieerd zou zijn aan een terreurbeweging.” Bewijs daarvoor hebben de autoriteiten echter niet aangeleverd, zegt ze. „Toch zou dit de reden zijn dat hij tot 2032 Spanje niet in mag.” De zaak verloopt volgens haar heel traag. „Wat niet meehelpt is dat het midden in een regionale feestperiode viel. Niemand werkt dan, ook de rechters niet.”

Lid van Basic Fit

De man heeft zelf geen idee waar de terrorisme-beschuldiging vandaan komt. „De enige groep waar ik lid van ben, is Basic Fit.” Wel gaat hij om met een aantal moslims uit Arnhem, zijn vroegere woonplaats. „Dat zijn normale, praktiserende moslims waar ik af en toe mee ga eten. Eén van hen heeft vroeger radicaal gedachtegoed gekoesterd, maar is nu een normale kerel. Zou ik deze signalering hebben gekregen omdat ik met hem omga? Dat zou pas echt guilt by association zijn.”

Eerder bleek uit onderzoeken van Argos, Follow the Money en NRC dat Nederland namen van vermeende terroristen heeft gedeeld met andere landen. Een deel van hen heeft vermoedelijk niets op zijn kerfstok en is geen verdachte geweest. Toch werden de namen „uit voorzorg” met het buitenland gedeeld, zei de politie onlangs tegen Follow the Money. De impact voor betrokkenen kan groot zijn: hen kan de toegang tot een land worden geweigerd of ze kunnen worden uitgezet. Demissionair minister Dilan Yesilgöz (Veiligheid en Justitie, VVD) erkende in juni dat er Nederlanders zijn die onterecht gesignaleerd staan wegens terrorisme, maar zei dat de slachtoffers zelf in actie moeten komen om dat te beëindigen.

De Marokkaanse Nederlander in de cel in Valencia weet zich echter geen raad. „Wat moet ik beginnen tegen een beschuldiging die ik zelf niet eens ken?” Hij vreest dat de signalering hem de rest van zijn leven zal achtervolgen. „Ik wil mijn familie in Amerika graag nog bezoeken, ik heb Spaans geleerd omdat ik wil gaan backpacken in Zuid-Amerika. Dat gaat waarschijnlijk allemaal nooit meer gebeuren, doordat ik blijkbaar niet meer vrij mag reizen. Het voelt alsof mijn hele leven is verpest.”

Hoewel Buitenlandse Zaken hem consulaire hulp zou verlenen, zegt de man dat Nederland op dit moment niets voor hem doet. Dat bevestigt zijn advocaat Teresa Martin Raymondi. Zij probeerde contact te leggen met de Nederlandse ambassade in Madrid, maar heeft geen enkele reactie of hulp ontvangen.