Een maand regen vulde tekorten van begin dit jaar aardig aan

Klimaat Na jaren met droge zomers zijn natuurbeheerders en een Maastrichtse wijnbouwer blij met de overvloedige buien van de afgelopen maand. „Nu zijn de veenmossen weer frisgroen.”

De soms overvloedige neerslag zorgt ook voor overlast. Het Javaplein in Nijmegen na een forse regenbui.
De soms overvloedige neerslag zorgt ook voor overlast. Het Javaplein in Nijmegen na een forse regenbui. Foto Henk Braam/ANP

De zomerse regen is een zegen, na maanden van droogte. „Ik ben hartstikke blij, de natuur had dit heel erg nodig”, zegt hydroloog Daniël Coenen van Staatsbosbeheer. „We hebben gebeden om regen”, zegt wijnbouwer Mathieu Hulst van de Apostelhoeve in Maastricht: „En we hebben gelukkig regen gekregen.”

Door de regenval van afgelopen weken is het zogeheten neerslagtekort in Nederland nagenoeg ingelopen. Het neerslagtekort – de gevallen regen minus de hoeveelheid verdampt water – bereikte begin vorige maand een piek. Met de aanhoudende buien van afgelopen weekeinde kwam het tekort voor het eerst in twee maanden weer op een peil dat voor de zomer normaal is.

„In een gebied als de Achterhoek waar het vaak heel droog is, is nu zelfs sprake van een licht overschot”, zegt Rob Groenland van meteorologisch instituut KNMI. Groenland benadrukt dat dit alleen iets zegt over wat er sinds 1 april dit jaar aan water uit de lucht is gevallen: „Niet of het bijvoorbeeld genoeg is voor het herstel van het grondwaterpeil na meerdere droge jaren.”

Coenen, die voor Staatsbosbeheer in de zuidelijke provincies werkt, telt niettemin zijn zegeningen. „De vennen die dit voorjaar waren uitgedroogd, zijn weer terug”, vertelt hij. „Overal zie ik weer plas-drasgebieden.” Zoals moerassige heide en plassen in veengebieden. De veenmossen waren vorig jaar nog geel-wit geworden, als een bescherming tegen de zon, zegt Coenen: „Nu zijn de veenmossen weer frisgroen.”

Dat is te danken aan de natte julimaand, waarin op veel plekken meer dan 150 millimeter is gevallen – 80 millimeter is normaal. Dat is ook te danken aan de langzame maar gestage manier waarop de regen is gevallen. „Bij langdurige droogte wordt de grond hydrofoob, waterafstotend. Als je dan een hoosbui krijgt, stroomt het water vooral de sloten in en heeft de natuur er nog niet veel aan”, zegt Coenen. „Door de aanhoudende, niet te harde regen van afgelopen weken is het water goed de grond ingegaan.”

Lees ook: Het regent te weinig. Nederland moet leren water vast te houden, in plaats van af te voeren

Straks regent het goede wijn

Voor de druiven is deze regen heel goed geweest, zegt wijnbouwer Hulst, vooral omdat veel van het hemelwater is gevallen in de eerste week van augustus: „In augustus hebben de druiven veel water nodig om goed te kunnen rijpen.” Hij haalt een Duits spreekwoord aan: Stellt im August sich Regen ein, so regnet es Honig und guten Wein. Is de regen in augustus koning, dan regent het goede wijn en honing. „We verwachten nu een grote wijnoogst, net als de andere wijnbouwers in Nederland.”

Daarop durfde Hulst niet te hopen, toen er in mei en juni geen spat regen viel. De Apostelhoeve, de oudste wijngaard van Nederland, heeft een systeem waarbij de wijnranken druppelsgewijs worden geïrrigeerd. „Dat hebben we nu op de helft van het areaal, maar op de andere helft nog niet”, vertelt hij. „In het voorjaar waren we zo steeds bezig met de watervoorziening. Dat hoeft nu niet meer.”

De droogte is niet overal in Nederland verdwenen. Het westen van Zeeland en Noord-Holland kampen nog met een neerslagtekort. „Door meteorologische toevalligheden zijn er grote lokale verschillen”, vertelt Groenland van het KNMI. „Rond het Noord-Hollandse Bergen viel de afgelopen week ongeveer 40 millimeter. Iets verderop, tussen Purmerend en Alkmaar was dat 100 millimeter.”

Een beetje neerslagtekort in het westen van Zeeland is geen ramp, denkt Coenen: „Je hebt daar kleine polders. Die kunnen snel uitdrogen, maar ook snel vollopen met water.” In grote natuurgebieden als de Veluwe gaan die dingen volgens hem veel langzamer. „Een jaar weinig of geen regen merk je daar niet meteen erg, maar als de droogte eenmaal schade heeft aangericht, duurt het herstel ook jaren.”

Corsicaanse den overleeft

De droogte, die net als de oplopende temperatuur deel uitmaakt van de klimaatverandering, trekt nu al diepe sporen in de Nederlandse natuur. „De afgelopen jaren hebben de fijnsparren, bomen uit Scandinavië, grote klappen gehad”, vertelt Coenen. „De Corsicaanse den overleeft goed, net als de tamme kastanje die uit midden-Frankrijk afkomstig is.”

Zo’n verschuiving ziet ook wijnbouwer Hulst. Zijn vader begon een halve eeuw geleden met druiven uit koude streken, zoals de Müller-Thurgau en Riesling. Nu teelt hij op de zuidelijke helling van zijn wijngaard Viognier-druiven uit het Rhônedal in Zuid-Frankrijk: „Dat was tot voor kort ondenkbaar.”

Hulst hoopt nu op zonnig weer: „Een temperatuur van 22 tot 26 graden is perfect.” De regenperiode lijkt voorlopig voorbij, zegt Groenland van het KNMI: „Daarmee loopt het neerslagtekort de komende weken weer iets op.”