Dissen we massaal de pil?

Tegenwoordige tijd Terwijl in de VS de anticonceptiepil binnenkort zonder doktersvoorschrift beschikbaar is, groeit onder Nederlandse vrouwen het wantrouwen, ziet . Met levensgrote consequenties.
Foto Getty Images

Tien jaar geleden stopte ik met de anticonceptiepil. Ik schreef een stuk over de verrassende gevolgen: pil-loos voelde ik me beter, zelfverzekerder, vrolijker en actiever. Een subjectieve ervaring, inderdaad, maar een die gedeeld werd door opmerkelijk veel lezers die me vertelden zich in mijn verhaal te herkennen.

Ik was zestien toen een Vlaamse arts me de pil voorschreef zonder te reppen over andere mogelijkheden. Het internet bestond nog niet, iedereen koos steevast voor de pil en ik ging er dan ook vanuit dat het de veiligste methode was. Naïef en onjuist. In theorie beschermt de pil circa 99 procent tegen zwangerschap (Pearl-index), maar in de praktijk, alle vergeetachtigheid en praktische omstandigheden meegerekend, kan dat percentage zakken tot wel 91 procent – ver onder de betrouwbaarheid van het koperspiraal (ca. 99,5 procent) en in de buurt van het aloude condoom (ca. 80 procent).

Jarenlang gold de pil als Grote Bevrijder van het seksleven van vrouwen. Over de fysieke en psychische gevolgen van die dagelijkse dosis hormonen was nog relatief weinig bekend. Dat zal vast iets te maken hebben met de veelal mannelijke specialisten en onderzoekers die geen last hadden van de bijwerkingen van hun partners pil.

Vandaag ‘slikt’ een jonge generatie vrouwen het niet langer dagelijks beïnvloed te worden door een minuscuul wit tikkeltje met vage bijverschijnselen. Op TikTok zetten meisjes massaal vraagtekens bij de hormonen met hashtags als #neutraleanticonceptie. Een bewustwording die ik tien jaar geleden volop had toegejuicht, maar die anno 2023 een schrijnende keerzijde blijkt te hebben.

Vruchtbaarheids-apps

Stralende twintigers vertellen hoe ze zich vrijer voelen zónder de pil, hoe ze meer zin hebben in seks en de controle over hun lijf en leven terugnemen. Alleen, het stopt niet bij de pil, ook veilige alternatieven als de koperspiraal vinden velen te invasief. Liever vertrouwen ze op hun eigen lijf en op… een app.

Vruchtbaarheids-apps als Cycles, Flo en Daysy beloven een natuurlijke anticonceptie door met een algoritme ‘accuraat’ aan te geven wanneer een vrouw in de vruchtbare fase van de cyclus zit. Soms gaat dat in combinatie met een apparaatje waarmee elke ochtend de temperatuur onder de tong gemeten wordt. Indien correct uitgevoerd zou die techniek 99 procent bescherming moeten bieden, maar gezien de regelmaat die vereist is voor een precieze meting en het vaak onregelmatige bestaan van jonge vrouwen, neemt het risico toe. Met alarmerende gevolgen.

In de abortuskliniek melden zich steeds meer vrouwen tussen de 18 en de 28 jaar met een ongeplande zwangerschap die vertrouwden op de ‘natuurlijke methode’. Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen spreekt zelfs bezorgd van een ‘hormoonfobie’. De harde cijfers worden echter overschaduwd door trending filmpjes op TikTok waar het pilvrije leven volop wordt gepropageerd en waar de abortuskliniek natuurlijk niet bestaat.

Het is een wijdverbreid probleem van deze tijd: hoe doe je aan serieuze voorlichting als op sociale media op feestelijke wijze met kekke muziekjes iets heel anders wordt beweerd? In die zin krijgt de jonge generatie, het internet en alle nieuwe informatievoorzieningen ten spijt, net zo bedroevend weinig informatie als ik bij mijn Vlaamse arts destijds.