Ontbossing Braziliaanse Amazonegebied in juli 66% minder dan dezelfde maand vorig jaar

Regenwoud De Amazone is het grootste tropische regenwoud ter wereld en is belangrijk voor klimaat en biodiversiteit. De Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva beloofde in 2030 een einde te maken aan de ontbossing ervan.

Zo'n zestig procent van het Amazonegebied ligt in Brazilië.
Zo’n zestig procent van het Amazonegebied ligt in Brazilië.

Foto Jens Büttner/dpa

De ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud in juli was op het laagste niveau van alle julimaanden sinds 2017. Dat volgt uit een donderdag gepubliceerde, voorlopige analyse van satellietbeelden van het Braziliaanse ruimteonderzoeksinstituut INPE, melden internationale persbureaus. Vorige maand is vijfhonderd vierkante kilometer regenwoud gekapt, 66 procent minder dan diezelfde maand vorig jaar.

Juni en juli zijn belangrijk om in de gaten houden, omdat in deze droge maanden meestal een piek in ontbossing te zien is op satellietbeelden. In totaal is 42,5 procent minder gekapt in de eerste zeven maanden van 2023 dan in diezelfde periode vorig jaar.

De voorlopige resultaten komen vlak voor de Amazone-top die volgende week plaatsvindt. Daar bespreekt de Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva samen met leiders van andere Amazone-landen strategieën om ‘s werelds grootste regenwoud te beschermen.

Mijnbouw en veeteelt

De linkse Lula heeft beloofd in 2030 een einde te maken aan ontbossing. Toen hij tussen 2003 en 2010 aan de macht was, wist hij de ontbossing in het Amazonegebied al met 80 procent terug te dringen. Maar onder Jair Bolsonaro nam de ontbossing juist weer toe. Bolsonaro promootte onder meer mijnbouw en veeteelt in het gebied.

Het Amazonewoud is het grootste tropische regenwoud ter wereld en is daarmee belangrijk voor het klimaat en biodiversiteit. Zo’n zestig procent van het gebied ligt in Brazilië.


Lees ook: Voor Lula is de Amazone een ideaal vehikel voor internationale diplomatie

Mariana Napolitano, manager bij de natuurorganisatie WWF Brazilië, noemt de daling van 66% „zeer significant” voor de droge maand. „Dat laat ons zien dat de noodmaatregelen die zijn genomen hebben gewerkt. Maar de ontbossing blijft op een hoog niveau en om deze tegen 2030 tot nul terug te brengen, zullen meer structurele maatregelen nodig zijn.”