Militair regime Myanmar verleent democratisch verkozen Suu Kyi gedeeltelijk gratie, geen perspectief op vrijlating

Myanmar Ondanks strafvermindering van zes jaar op haar 33 jaar gevangenisstraf blijven voor Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi nog veertien beschuldigingen over. Perspectief op vrijlating is er niet.

De democratisch verkozen leider Aung San Suu Kyi werd in 2021 afgezet en aangehouden tijdens de militaire staatsgreep
De democratisch verkozen leider Aung San Suu Kyi werd in 2021 afgezet en aangehouden tijdens de militaire staatsgreep

Foto AFP

De junta van Myanmar heeft Nobelprijswinnaar en de afgezette leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, gedeeltelijk gratie verleend. Dat werd dinsdag aangekondigd in Birmese media. De democratisch verkozen leider Suu Kyi werd in 2021 afgezet en aangehouden tijdens de militaire staatsgreep. De verleende gratie betreft vijf van de negentien misdrijven waarvoor Suu Kyi werd veroordeeld en tot in totaal 33 jaar gevangenisstraf kreeg. Het Franse persbureau AFP maakt melding van zes jaar strafvermindering.

Eerder was de oud-leider, die alle beschuldigingen van opruiing en verkiezingsfraude tot corruptie ontkent, in beroep gegaan tegen al haar veroordelingen. De militaire coup stortte Myanmar in een politieke en humanitaire crisis, die het land inmiddels al ruim twee jaar in zijn greep houdt, zonder enige tussenkomst van de internationale gemeenschap. Sindsdien orkestreert de junta een grootschalige campagne waarbij hard wordt opgetreden tegen kritische stemmen.

Gruwelijke prijs burgers

Het besluit tot clementie voor de oud-leider van de junta is onderdeel van amnestieronde die aan meer dan 7.000 gevangenen wordt verleend ter gelegenheid van de Boeddhist Lent, de boeddhistische vastentijd. Zo kreeg ook voormalig president Win Myint strafvermindering. Volgens persbureau Reuters zou Suu Kyi ondanks de gratie wel in detentie blijven. Het is onduidelijk hoe de 78-jarige Suu Kyi er momenteel aan toe is. Ze werd sinds haar aanhouding slechts één keer in het openbaar gezien op slordige foto’s gemaakt door de staatsmedia in een rechtszaal.

De militaire staatsgreep leidde tot de ontheemding van meer dan een miljoen mensen. Vooral burgers betalen een gruwelijke prijs voor de opstand tegen het regime. Al minstens 6.300 burgers kwamen om het leven, zo bleek in juni uit onderzoek van het Oslo Peace Research Institute (OPRI). Tijdens de de coup nam het leger de macht over en ging over tot de afzetting van Suu Kyi en de arrestatie van diverse ministers. Suu Kyi en haar partij National League for Democracy (NLD) zouden de gewonnen verkiezingen van een jaar eerder hebben vervalst, rechtvaardigde het leger. Als reactie trokken burgers massaal de straat op om te protesteren tegen de staatsgreep.


Lees ook: In de jungle van Myanmar werken verzetsgroepen samen tegen de junta