N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De militaire junta die in Niger de macht heeft gegrepen heeft maandag een rits prominente politici opgepakt. Dat meldt de Nigerese Partij voor Democratie en Socialisme, de voormalige regeringspartij van het land, volgens internationale persbureaus. Het gaat om partijvoorzitter Foumakoye Gado, minister van Olie Sani Mahamadou en minister van Mijnbouw Ousseini Hadizatou. Op woensdag werd president Mohamed Bazoum vastgezet door het Nigerese leger, wiens regime onder meer door de EU en de Verenigde Staten niet wordt erkend.
De couppoging werd vorige week vrijdag beklonken toen generaal Abdourahamane Tiani op televisie verscheen en zichzelf uitriep tot voorzitter van de door hemzelf bedachte Nationale Raad ter Bescherming van het Land – waarschijnlijk een eufemisme voor nieuwe autocratische leider van het voorheen democratische land. Bazoum zelf is nog altijd niet afgetreden.
Franse ambassade
Het regime van Tiani beschuldigde voormalige koloniale machthebber Frankrijk maandag ook van het plannen van rellen om president Bazoum te bevrijden, en eerder van het bekokstoven van een gewapende inval met eigen troepen om de regimewissel ongedaan te maken. Op zondag verzamelden duizenden voorstanders van de junta zich onder meer bij de Franse ambassade in de hoofdstad Niamey. Ze bestormden de ambassade maar het lukte ze niet om door de poorten te breken. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert niet inhoudelijk op de aantijgingen, maar blijft herhalen dat het slechts de autoriteit van president Bazoum erkent. In totaal heeft Frankrijk zo’n 1.500 troepen in het land.
President Bazoum zelf zit intussen voor zover bekend opgesloten in zijn presidentiële paleis, het laatste wat van hem werd vernomen was een foto die de president van buurland Tsjaad zondag plaatste samen met hem. Bazoum leek in goede gezondheid te zijn. Voordat generaal Tiani de macht greep was hij commandant van de presidentiële garde. Deze elitetroepen, die president Bazoum hadden moeten beschermen, dienen nu als zijn cipiers.
Lees ook Afrikaanse landen dreigen met militaire interventie tegen coupplegers in Niger