Europese Unie stopt financiële steun en samenwerking met Niger per direct na coup

Staatsgreep Ook weigert de EU generaal Abdourahmane Tchiani te erkennen. Het hoofd van die elite-eenheid benoemde zich vrijdagmiddag als nieuwe leider van het land.

Generaal Abdourahmane Tchiani benoemde zich vrijdag als nieuwe leider van Niger, nadat de president eerder deze week werd afgezet. De Europese Unie weigert hem te erkennen.
Generaal Abdourahmane Tchiani benoemde zich vrijdag als nieuwe leider van Niger, nadat de president eerder deze week werd afgezet. De Europese Unie weigert hem te erkennen.

Foto Balima Boureima/Reuters

De Europese Unie heeft haar financiële steun en veiligheidssamenwerking met Niger per direct stopgezet, vanwege de militaire staatsgreep die eerder deze week werd gepleegd in het West-Afrikaanse land. Dat melden internationale persbureaus zaterdag. Ook weigert de EU generaal Abdourahmane Tchiani te erkennen. Het hoofd van die elite-eenheid benoemde zich vrijdagmiddag als nieuwe leider van het land.


Lees ook dit interview: ‘Nigerezen moesten altijd lachen als Niger door het Westen een democratie genoemd werd’

Woensdagavond kondigden militairen op Nigers nationale televisie het einde aan van het presidentschap van Mohamed Bazoum, een leider die twee jaar geleden aantrad en zich ontpopte tot steunpilaar voor het Westen. Sinds die ochtend wordt hij vastgehouden in zijn paleis in de hoofdstad Niamey. Volgens de coupplegers is Bazoum afgezet vanwege een „verslechterende veiligheidssituatie en een slecht economisch en sociaal bestuur”.

Niger heeft 25 miljoen inwoners en is een van de armste landen ter wereld. Niger is sinds 2020 het derde land in de Sahel, na Mali en Burkina Faso, waar een staatsgreep wordt gepleegd. De regio gaat gebukt onder geweld van jihadistische groeperingen die verbonden zijn aan Al-Qaida en Islamitische Staat.


Lees ook deze analyse: Met coup in Niger houdt Europa bijna geen bondgenoot over in West-Afrika