Vopak zit aan max met lng-overslag, zegt de bestuursvoorzitter

De Gate-terminal op de Maasvlakte is een joint-venture van Vopak en de Gasunie.


Foto Jerry Lampen/ANP

Interview

Dick Richelle De terminals zitten voller dan vorig jaar, maar hoe lang dat zo blijft? „Op deze plek kan je maximaal zes maanden vooruitkijken”, zegt bestuursvoorzitter Dick Richelle.

Een bezettingsgraad van meer dan 90 procent. Dat is voor topman Dick Richelle van Vopak een mooie indicator hoe het Rotterdamse tankopslagbedrijf ervoor staat. „Dat geeft aan dat er over de hele wereld een gezonde vraag bestaat naar onze diensten. Over de eerste zes maanden van dit jaar was de bezettingsgraad 91 procent, tegen 86 procent in 2022. Dat zie je ook terug in de winstcijfers.”

Die cijfers presenteerde het bedrijf vrijdag. Zo steeg de operationele winst (voor aftrek van afschrijvingen, rente en belastingen) vergeleken met de eerste helft van vorig jaar met ruim 14 procent tot 494 miljoen euro. De omzet, die met 9 procent toenam tot 721 miljoen euro, wordt behaald dankzij de terminals voor vooral olie, gas en chemische producten die Vopak in 23 landen exploiteert.

Zeggen de cijfers ook iets over de wereldeconomie? Dat er nog zoveel behoefte is aan extra ruimte?

„Zover wil ik niet gaan. Voor een deel zie je de economische ontwikkelingen wel terug in onze cijfers. Bijvoorbeeld dat, zoals je overal leest, de Chinese economie onder druk staat. Dat zie je gewoon terugkomen in het activiteitenniveau van onze klanten. In China is als enige regio de winst bij ons teruggelopen, in die cyclus gaan wij dus ook mee. Vergelijkbare ontwikkelingen zie je nu ook in andere delen van Zuidoost-Azië, bijvoorbeeld dat contracten voor opslagfaciliteiten niet worden verlengd.”

„Maar het is nou niet zo dat de mondiale economie in de laatste zes maanden op zijn top heeft gedraaid, terwijl wíj die periode prima draaiden. Onze rol is, los van de economische ontwikkelingen, ook om zo goed mogelijk in te spelen op fundamentele veranderingen die we zien in productstromen die over de wereld gaan. Dan zie je dat andere factoren in onze resultaten een rol spelen: dat bedrijven meer buffers willen om zo meer leveringszekerheid te krijgen.”


Lees ookVopak kijkt onder de nieuwe topman vooruit naar de energietransitie

Begin dit jaar hield u zich erg op de vlakte over de tweede helft van dit jaar, omdat onduidelijk was hoe bijvoorbeeld de inflatie en de geopolitieke zaken zich zouden ontwikkelen. Is het vooralsnog meegevallen?

„Ja, de vraag naar opslag is nog steeds gezond, er zijn geen negatieve verrassingen bijgekomen. Onze winstprognose voor heel 2023 kunnen we dan ook handhaven. Tegelijkertijd constateer ik wel dat je op deze plek maximaal zo’n zes maanden vooruit kan kijken. De onzekerheid schuift weer door.”

We werken aan een investering in een nieuwe lng-tank

Beleggers reageren negatief op de cijfers. Vopak houdt voor 2023 vast aan een brutoresultaat van meer dan 950 miljoen euro. Had de markt op een verhoging van de prognose gerekend?

„We wilden die winstprognose vooral ook afzetten tegen het resultaat van vorig jaar dat toen 887 miljoen euro bedroeg. En vergeet niet dat onze valutapositie, door de lagere dollar, is verslechterd sinds we die prognose afgaven. We willen in het derde kwartaal wellicht wat verdere duiding geven.”

Na de Russische inval in Oekraïne is de vraag naar vloeibaar gas (lng) sterk toegenomen. Dat gas, afkomstig van bijvoorbeeld Noorwegen en de Verenigde Staten, komt nu via de Rotterdamse Gate-terminal en de Groningse Eemshaven het land in.

Het Vopak-onderdeel ‘Nieuwe energie en lng’ ziet in het tweede kwartaal het resultaat met ruim 40 procent stijgen tot 12,6 miljoen euro. Is dat dankzij de Gate-terminal en Eemshaven?

„Dat hogere resultaat is grotendeels gevolg van de toegenomen activiteiten bij de Gate-terminal. Daarin hebben we met Gasunie een joint-venture. Maar de rek is daar nu wel uit. Daarom werken we aan een investering in een nieuwe lng-tank. Uit de Eemshaven krijgen we nog geen inkomsten. We zijn met Gasunie in gesprek om ook daar een belang van 50 procent te verwerven, naar verwachting ronden we dat later dit jaar af.”