Kostenreducties kunnen inzakkende vraag Signify niet bijbenen

Verlichtingsfabrikant Een inzakkende vraag van consumenten en traag herstel in China spelen het voormalige Philips Lighting parten, blijkt uit de cijfers.

Signify print ook armaturen met 3D-printers op grote schaal.
Signify print ook armaturen met 3D-printers op grote schaal.

Foto Photo Merlin Daleman

Bij verlichtingsfabrikant Signify, het voormalige Philips Lighting, zijn ze meesters in het drukken van de kosten. Daarmee houdt het bedrijf al jaren de marges op peil in een moeizame markt. Maar vrijdag bleek dat de vraag nu zover terugvalt dat zelfs de bespaarders van Signify hun grenzen bereiken.

Het bedrijf kwam met minder goede cijfers dan waar analisten op rekenden. Dat kwam door een teruglopende vraag van consumenten, en een trager dan verwacht herstel van de Chinese economie: dat land is zeer belangrijk voor Signify. De omzet in het tweede kwartaal bleef steken op 1,6 miljard euro, tegenover 1,8 miljard euro in diezelfde periode vorig jaar: een daling van meer dan 10 procent.

„Het terugbrengen van de vaste kosten compenseert niet helemaal voor de terugloop in volumes”, zei topman Eric Rondolat bij een toelichting op vrijdagochtend. Dus daalden de marges, door analisten bij Signify altijd gretig gevolgd, tot 8,3 procent. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden waren de marges 9,5 procent.


Lees ook: Tekorten verstoren het veelbelovende jaar van Signify

Bakermat van Philips

De situatie bij het bedrijf illustreert de complexe markt voor lampen, ooit de bakermat van het Philips-concern. Nog niet eens zo heel lang geleden verdiende Philips Lighting vooral geld met gloeilampen, die het fabriceerde in een netwerk van fabrieken rondom Eindhoven. Door de opkomst van goedkope en lang meegaande LED-verlichting, veelal geproduceerd in Azië, is het zich met name de afgelopen vijftien jaar meer gaan richten op hoogwaardige toepassingen van lampen, zoals Philips Hue-lampen: die vallen per app te bedienen en af te stellen op allerlei kleuren en felheden. Ook levert het speciale lampen voor in kassen die planten helpen groeien, en richt het hele kantoren of vliegvelden in met lampensystemen.

Het is tijdens deze transitie moeilijk gebleken voor Signify echt te groeien. Het bedrijf verliest met de productie van de oude peertjes een goede inkomstenbron en moet dat compenseren met de hoogwaardige producten, iets wat mondjesmaat lukt.

Wereldwijde reorganisatie

Desalniettemin wist de Frans-Italiaanse Rondolat de marges altijd op peil te houden door extreem goed op de kosten te letten. Het afgelopen half jaar is dat met name door de lastige economische omstandigheden niet helemaal gelukt. Voor de rest van het jaar verwacht Signify nog wel verbeteringen, onder meer omdat de tweede helft van het jaar altijd meer verkopen oplevert voor het bedrijf, zo schetste Rondolat.

Ondertussen blijft het bedrijf de kosten drukken. Signify, dat in 2016 door Philips werd afgesplitst en een beursnotering kreeg, is al langer bezig met een wereldwijde reorganisatie; het bedrijf krimpt al jaren in personeelsaantallen. Op dit moment werken er 33.000 mensen bij het bedrijf, dat zullen er vermoedelijk nog minder worden.

In Nederland sloot Signify in 2022 een fabriek in Winterswijk. Dat was de laatste Nederlandse lampenfabriek uit het ooit enorme lampenimperium van Philips. In Turnhout in België, net over de grens bij Eindhoven, werken nog een handvol mensen aan de laatste niet-LED-lampen die Signify fabriceert, bijvoorbeeld voor stadions en vuurtorens. Deze fabriek krimpt jaarlijks stevig.