Ministerie van Justitie vernietigde duizenden adoptiedossiers tegen Archiefwet in

Adoptie Het ministerie en de Directie Kinderbescherming vernietigden dossiers uit de periode 1967 tot 1979. Zij hielden geen rekening met geadopteerden die later wilden weten waar zij vandaan komen.

Het ministerie van Justitie en de Directie Kinderbescherming vernietigden duizenden dossiers uit de periode 1967 tot 1979.
Het ministerie van Justitie en de Directie Kinderbescherming vernietigden duizenden dossiers uit de periode 1967 tot 1979.

Foto Sem van der Wal/ANP

De vernietiging van duizenden adoptiedossiers door het ministerie van Justitie en de Directie Kinderbescherming in 1983 en 1999 was niet in lijn met de Archiefwet. Dat concludeert de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed in een donderdag gepubliceerd rapport, dat werd gemaakt na onderzoek van de NOS. Geadopteerden hadden de inspectie verzocht het onderzoek te doen.

Het ministerie en de Directie Kinderbescherming – tegenwoordig Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden – vernietigden in 1983 en 1999 duizenden dossiers uit de periode 1967 tot 1979. Die dossiers bevatten informatie over de adoptiekinderen en adoptieouders. De organisaties gingen bij het opruimen van de dossiers ten onrechte uit van een bewaartermijn van vijf jaar.

Volgens de inspectie hielden zij er geen rekening dat geadopteerden uit het buitenland later op zoek zouden gaan naar informatie over hun afkomst. Dat had wel gemoeten volgens de Archiefwet, de wet die het beheer en de toegang van overheidsarchieven regelt.

Gebrekkige registratie

De inspectie concludeert ook dat de registratie van adoptiedossiers gebrekkig verliep. „Het totaalbeeld is dat van een onzorgvuldig beheer”. Daarnaast is de inspectie kritisch op haar voorganger de Rijksarchiefinspectie. Die stelde al in 1983 vast dat het ministerie bochtjes afsneed bij de vernietiging van dossiers, maar stond dit tijdelijk toe. De dienst zegt dit achteraf te betreuren.

De inspectie benadrukt dat dossiers die na 1998 zijn opgesteld, niet worden vernietigd. Na het zomerreces komt het ministerie met een uitgebreidere reactie op het rapport.