Brand op vrachtschip boven de Wadden woedt nog steeds, honderden auto’s meer aan boord dan gedacht

Scheepsbrand Aan boord van het vrachtschip zijn veel meer auto’s dan eerder gemeld. Het zou gaan om een totaal van 3.783 auto’s, terwijl eerder werd gesproken van 2.857 auto’s, waarvan 25 elektrische.

Op de Fremantle Highway woedt nog steeds een brand. Het schip is inmiddels afgedreven tot 16 kilometer ten noorden van Terschelling.
Op de Fremantle Highway woedt nog steeds een brand. Het schip is inmiddels afgedreven tot 16 kilometer ten noorden van Terschelling.

Foto Jan Spoelstra/ANP

Het vrachtschip Fremantle Highway dat dinsdagavond zo’n 30 kilometer ten noorden van Ameland vlam vatte, brandt nog steeds. Dat meldt de kustwacht donderdag. Het 200 meter lange schip is inmiddels in westelijke richting afgedreven en ligt nu ten noorden van Terschelling. Aan boord van het schip blijken zich ook honderden auto’s meer te bevinden dan eerder werd gedacht.

Het gaat om zo’n negenhonderd auto’s extra, zegt de Japanse rederij K Line, dat het schip geleased heeft, tegen het Duitse persbureau DPA. Eerder werd gesproken van 2.857 auto’s, waarvan 25 elektrische. De aanwezigheid van elektrische auto’s maken de brand veel lastiger te blussen, omdat een brand van lithium-ionbatterijen geen zuurstof nodig heeft en dus in stand blijft, ook onder afdekking door schuim. Brandende elektrische auto’s moeten daarom 24 uur of langer in water ondergedompeld worden om een nieuwe ontsteking te voorkomen.


Lees ook: Brand op vrachtschip boven Ameland kan lang duren

Blussen auto’s niet mogelijk

Het is momenteel alleen niet mogelijk om de auto’s te koelen met water, omdat bluswater in het schip kan leiden tot stabiliteitsproblemen. Het kantelen of zinken van het schip zou een grote milieuramp betekenen voor het kwetsbare en beschermde Waddengebied. De kustwacht verwacht dat het blussen van de brand en het bergen van het schip nog weken kan duren. De bergingsoperatie kan pas beginnen als de brand uit is. Verschillende vaartuigen, waaronder een noodsleper en een oliebestrijdingsvaartuig, zijn ter plaatse om de situatie te monitoren en snel in te kunnen grijpen.

Ondertussen is het vrachtschip door wind en stroming afgedreven tot 16 kilometer ten noorden van Terschelling. Met een noodsleepverbinding wordt het schip buiten de verkeersbanen gehouden om het scheepvaartverkeer niet te hinderen. Om het te kunnen wegslepen is aankoppeling aan een tweede schip nodig, maar die verbinding kan niet tot stand worden gebracht omdat er nog niemand aan boord kan bij de Fremantle Highway. Zodra dat wel het geval is, zal het vrachtschip eerder naar het noorden gesleept worden dan naar een Nederlandse haven. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag tegen persbureau ANP gezegd. „De intentie is het op termijn te verslepen, maar in het worstcasescenario kan het ook zinken.”

De Fremantle Highway vaart onder Panamese vlag en was onderweg van het Duitse Bremerhaven naar Port Saïd in Egypte. Alle 23 opvarenden werden van boord gehaald. Een persoon kwam om het leven, zestien anderen raakten gewond.


Lees ook deze reportage: Reddingswerk bij de Fremantle Highway: enorme hitte en mannen die van dertig meter hoogte de zee in sprongen

a>