Ierse zangeres Sinéad O’Connor op 56-jarige leeftijd overleden

1966-2023 O’Connor wordt overleefd door haar drie kinderen. Haar zoon Shane overleed vorig jaar op 17-jarige leeftijd.

Sinéad O'Connor tijdens een concert in Nijmegen in 2020.
Sinéad O’Connor tijdens een concert in Nijmegen in 2020.

Foto Andreas Terlaak

De Ierse zangeres Sinéad O’Connor is op 56-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Ierse krant Irish Times woensdagavond. De oorzaak van haar dood is niet bekend. Met het overlijden van O’Connor is Ierland een van zijn meest toonaangevende musici ooit kwijt.

De veelgeprezen zangeres uit Dublin bracht tien albums uit en haar nummer Nothing Compares 2 U werd in 1990 door de Billboard Music Awards uitgeroepen tot beste single ter wereld. Ook in Nederland stond het nummer acht weken op nummer één in de Top 40. Eerder dit jaar ontving O’Connor de eerste prijs voor Classic Irish Album tijdens de RTÉ Choice Music Awards. Ze kreeg een staande ovatie toen ze haar overwinning opdroeg aan „elk lid van de Ierse vluchtelingengemeenschap”.

Trauma’s

In haar muziek zong O’Connor uitgebreid over de trauma’s in haar leven. Zo zong ze over haar moeder die haar mishandelde, seksueel misbruik en het nonneninternaat waar ze als tiener in was beland. Een van de meest spraakmakende momenten uit haar carrière was in 1992, toen O’Connor op de Amerikaanse televisie een foto van de Paus verscheurde.


Lees ook: Een terecht furieuze vrouw, weggezet als gekkie

Tijdens een optreden in het populaire Amerikaanse programma Saturday Night Live zong ze een aangepaste versie van het nummer War van Bob Marley. Het lied was oorspronkelijk een protest tegen racisme, maar O’Connor paste de tekst aan en maakte er een aanklacht tegen kindermisbruik van. Begin jaren negentig kwamen in Ierland verschillende zaken aan het licht van seksueel misbruik door rooms-katholieke priesters, die jarenlang door de kerk verzwegen waren. Aan het eind van het nummer hield O’Connor een foto van paus Johannes Paulus II voor de camera, die ze vervolgens in stukken scheurde. „Fight the real enemy”, zei ze in de camera. Haar daad was niet aangekondigd.

O’Connors protestactie werd niet gewaardeerd in de Verenigde Staten; dagen na haar optreden regende het klachten. Twee weken later ervaarde ze de woede aan den lijve, toen ze haar optreden bij The 30th Anniversary Concert Celebration voor Bob Dylan niet kon voortzetten door al het boegeroep uit de zaal. Niet lang hierna besloot O’Connor zich tijdelijk terug te trekken uit de muziekwereld.

Psychische problemen

In 2018 bekeerde O’Connor zich tot de Islam en veranderde ze haar naam in Shuhada Sadaqat, al bleef ze optreden onder de naam Sinead O’Connor. In 2021 bracht de zangeres haar memoires Rememberings uit, waarin ze onder meer haar jeugd en haar carrière als zangeres, moeder en activiste besprak.

O’Connor wordt overleefd door haar drie kinderen. Haar zoon Shane overleed vorig jaar op 17-jarige leeftijd. Vier dagen na de dood van haar zoon liet de zangeres zichzelf opnemen in het ziekenhuis. „Ik ben verloren zonder mijn kind en ik haat mezelf. Het ziekenhuis zal een tijdje helpen. Maar ik ga Shane vinden. Dit is slechts uitstel”, zo schreef O’Connor op Twitter.

De zangeres was vaak open over haar psychische problemen en haar suïcidale gevoelens. „Het is geen schande om je suïcidaal te voelen”, zei ze in 2011 tegen de Britse krant The Guardian. „Zelfmoord lost je problemen niet op. Het maakt ze alleen oneindig, ontelbaar veel erger.”