Cambodjaanse autocraat Hun Sen treedt na vier decennia af, zoon moet politieke dynastie voortzetten

Onvrije democratie De 70-jarige Hun Sen, de langstzittende leider van Azië, draagt de macht over aan zijn oudste zoon, momenteel leider van het Cambodjaanse leger.

De 70-jarige Hun Sen, de langstzittende leider van Azië, maakte zijn aftreden woensdag in een televisietoespraak bekend.
De 70-jarige Hun Sen, de langstzittende leider van Azië, maakte zijn aftreden woensdag in een televisietoespraak bekend.

Foto Tang Chhin Sothy/AFP

De Cambodjaanse leider Hun Sen heeft woensdag na 38 jaar premierschap zijn vertrek aangekondigd. De 70-jarige autocraat, de langstzittende leider van Azië, maakte zijn besluit woensdag in een toespraak op de staatstelevisie bekend, melden internationale media. Zijn aftreden maakt de weg vrij voor zijn 45-jarige zoon Hun Manet, die hem opvolgt wanneer hij over drie weken stopt.

De aankondiging kwam nadat hun Cambodjaanse Volkspartij afgelopen weekend een overweldigende overwinning – de partij behaalde 120 van de 125 zetels – boekte bij de parlementsverkiezingen. Een stembusgang waarbij internationaal behoorlijk wat vraagtekens worden gezet, vanwege de onvrije aard ervan en de onderdrukking van de belangrijkste politieke tegenstemmen. Volgens de Europese Unie vonden de verkiezingen plaats in een context van „beperkte politieke en maatschappelijke ruimte waarin de oppositie, het maatschappelijk middenveld en de media wordt tegengewerkt om effectief te functioneren”.


Lees ook: Hoe de Cambodjaanse autocraat Hun Sen een machtsoverdracht aan zijn zoon voorbereidt

Sinds Hun Sen in 1985 aan de macht kwam, zette hij het koninkrijk politiek helemaal naar zijn hand door politieke dissidenten systematisch te onderdrukken. Onder zijn bewind werd elke tegenstem het zwijgen opgelegd. Oppositiepartijen werden verboden of uitgesloten van verkiezingen, politieke uitdagers werden gedwongen te vluchten en de vrijheid van meningsuiting werd stevig beknot.

Verleden Rode Khmer

Toen in 2013 de oppositiepartij Cambodjaanse Nationale Reddingspartij (CNRP) een dreiging leek te gaan vormen voor de zittende macht, maakte de premier van de partijleiders zijn doelwit. Hun Sen wendde zijn verreikende politieke invloed aan om via door hem geïnstalleerde rechters de partij te laten ontbinden. Afgelopen maart werd een van de oprichters CNRP, Kem Sokha, veroordeeld voor landverraad. De de facto opvolger van deze partij, de Candlelight Party, werd door de Nationale Verkiezingscommissie om ‘technische redenen’ uitgesloten van deelname aan de afgelopen verkiezingen.

Eerder verbond Hun Sen een maximale termijn van vijf jaar aan het overdragen van de macht aan zijn oudste zoon, die op dit moment aan het hoofd van Cambodjaanse leger staat. Hun Sen heeft een verleden bij de extreem-communistische Rode Khmer, het guerrillaleger dat Cambodja in de jaren zeventig in zijn greep hield en verantwoordelijk is voor genocide onder de eigen bevolking. Het einde van zijn premierschap hoeft niet te betekenen dat zijn politieke invloed verdwijnt. Waarnemers voorspellen dat Hun Sen nauw betrokken zal blijven bij het Cambodjaanse regime.


Lees ook: Na veroordeling oppositieleider is hoop op democratie in Cambodja ver weg