N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Klimaatverandering Rhodos drijft op toeristen. Zij zullen de komende jaren alleen maar meer gehinderd worden door hittegolven en bosbranden.
Dode dieren, onthutste toeristen, overvolle opvangcentra: ontspannen was het afgelopen week allerminst om vakantie te vieren op Rhodos. En hoezeer vakantiegangers ook naar die ontspanning verlangen, klimaatwetenschappers voorspellen weinig goeds. De bosbranden van de voorbije dagen zijn een voorbode van meer onheil in komende jaren.
Het is niet toevallig dat de natuurbranden in Griekenland samenvallen met een hittegolf. Het vuur neemt in omvang en hevigheid toe door hoge temperaturen en een gebrek aan vocht in de bomen, struiken, grassen en bosafval, factoren die volgens wetenschappers worden beïnvloed door klimaatverandering. Onderzoek toont aan dat veranderingen in het klimaat warmere, drogere omstandigheden creëren, wat leidt tot langere brandseizoenen en fellere branden.
Hittegolven lang en talrijk
En juist die hittegolven zullen sterk toenemen. In 2021 zochten onderzoekers van de Universiteit van Athene uit wat de opwarming van de aarde specifiek voor Griekenland betekent. Uit hun onderzoek komt een grimmige blik op de toekomst naar voren.
Tegen het jaar 2050 zullen hittegolven in Griekenland opgeteld vijftien tot twintig dagen per jaar langer duren dan nu. Ook hun aantal neemt toe. Tussen 1971 en 2000 kende Griekenland vaak één hittegolf per jaar, soms twee. De onderzoekers, geleid door hoogleraar milieufysica Constantinos Kartalis, gaan uit van drie mogelijke scenario’s voor het aantal hittegolven per jaar tussen 2026 en 2045.
In het gunstigste scenario, gebaseerd op een wereld waarin fossiele brandstoffen snel afgebouwd worden, gaan de onderzoekers uit van gemiddeld zo’n zes Griekse hittegolven per jaar. Wrange noot: inmiddels vindt het klimaatpanel IPCC de aannames in dit scenario te optimistisch.
Dan is er een gemiddeld scenario, waarin de uitstoot van fossiele brandstoffen en de consumptie van vlees nog doorgroeien tot 2045 en daarna afnemen. In dit geval zou Athene uitkomen op gemiddeld negen hittegolven per jaar. En dan is er nog het pessimistische scenario, waarin er niets verandert. Dan moet Griekenland jaarlijks elf hittegolven doorstaan.
Lees ook: Rhodosgangers zijn na anderhalve dag weer thuis: ‘We hebben de dood geroken’
Griekenland droogt hoe dan ook uit, aldus de onderzoekers. De neerslag zal in het beste geval met 10 procent afnemen, en in het slechtste geval met 30 procent. Het aantal dagen met een hoog risico op bosbranden zal met 15 tot 70 procent toenemen. En extreme weersverschijnselen zullen veel vaker voorkomen dan nu.
Op de korte termijn, concluderen de onderzoekers, zou klimaatverandering een positieve invloed kunnen hebben op het toerisme, doordat het toeristenseizoen langer wordt. Al vrij snel zou de Griekse zomer weleens van mei tot september kunnen duren.
Tegelijkertijd zullen de toenemende hittegolven de ervaring van toeristen schaden. ‘Tropische nachten’ – waarin de omgevingstemperatuur niet onder de 20 graden zakt – zullen in heel Griekenland veel vaker voorkomen. De kosten van airconditioning voor toeristen zullen sterk stijgen.
Meltemi
Los van het klimaat zijn er op Rhodos omstandigheden die gevaarlijke bosbranden aanjagen. Het eiland wordt gekenmerkt door landschappen waar bosvegetatie is vermengd met stedelijk gebied. Hierdoor bereiken de branden relatief eenvoudig huizen en toeristenresorts. Bovendien staat Rhodos bekend om zijn noordoostenwind, die zelfs een speciale naam heeft: de Meltemi. Deze wind, die surfers plezier oplevert, neemt doorgaans in de loop van de dag aan kracht toe. Dit was zondag duidelijk te merken, toen blusploegen het in de loop van de middag tegen steeds hogere vlammen moesten opnemen.
Het neerslagpatroon op het eiland helpt evenmin mee. Waar er in de zomer vrijwel geen druppel valt, laten hevige buien in de winter juist de brandbare bomen en planten groeien.
En die vegetatie bestaat ook nog eens voor een groot deel uit pijnbomen. Die bomen „gedijen” bij vuur, zegt hoogleraar plattelandsgeografie Thanasis Kizos van de Universiteit van de Egeïsche Zee in Mytilini, op Lesbos. „Maar belangrijker nog: veel bossen worden niet meer beheerd. Voorheen waren de pijnbomen belangrijk voor de economie van het eiland. Het sap van de boom, kleverig als teer, werd gebruikt in de scheeps- en wijnbouw.”
De laatste decennia is toerisme veruit de belangrijkste economische activiteit geworden, zegt Kizos. „Niemand heeft meer professioneel belang bij een goed beheerd bos. En het is onbegonnen werk om met vrijwilligers de bossen van brandbaar materiaal te ontdoen.”
Rhodos ontvangt jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers, op 125.000 inwoners. Zes op de tien banen op het eiland zijn in het toerisme. Minder vakantiegangers is slecht voor de economie. Maar méér toeristen op een eiland in deze omstandigheden is niet haalbaar, constateert Kizos. „De toeristen zetten Rhodos klem. Nou ja, laat het er dan in elk geval niet méér worden.”
Griekse branden pagina 4-5