Natuurbranden blijven Griekenland in greep houden, ook op Corfu evacuaties

Droogte Hoewel het maandag weer iets afkoelt, worden dinsdag weer hogere temperaturen verwacht, wat het begin van een nieuwe hittegolf moet markeren. Intussen worden ook op Corfu mensen geëvacueerd.
Ook het Griekse eiland Corfu wordt getroffen door natuurbranden.
Ook het Griekse eiland Corfu wordt getroffen door natuurbranden. Foto Julia Dzhyzhevska/Reuters

Aanhoudende natuurbranden blijven Griekenland in hun greep houden. Na de hevige natuurbranden op het eiland Rhodos, die vakantieresorts en kustdorpen bedreigen, ontkomen ook andere delen van Griekenland niet aan het door ernstige droogte gevoede vuur. Dat melden Griekse media, waaronder persbureau ANA. Nu woeden ook branden op het eiland Corfu in de Ionische Zee, in Aigio, in het noorden van de Peloponnesos, in Karystos in het zuiden van het eiland Evia en in een noordelijk district van hoofdstad Athene, in Boeotië.

Op Corfu zou het vuur de eerste huizen in het dorp Megoulas hebben bereikt. De lokale brandweer was in de nacht van zondag op maandag met behulp van twee helikopters en twee waterbommenwerpers druk in de weer het verspreidende vuur in bedwang te krijgen. De eerste evacuaties op het Griekse eiland – al zeker 2.500 mensen – werden al in gang gezet. Ook op het eiland Evia werden mensen geëvacueerd.

Hittegolf

Inmiddels zetten de autoriteiten hun strijd tegen de bosbranden op het toeristische eiland Rhodos onverminderd voort. Hoewel het maandag iets zou afkoelen, wordt dinsdag opnieuw een verhoging van temperaturen verwacht, wat het begin van een nieuwe hittegolf moet markeren, zo luiden weersvoorspellingen. Het Griekse ministerie van Milieu sprak eerder al van de „grootste evacuatie vanwege een bosbrand in het land”. Afgelopen weekend werden al zeker negentienduizend mensen geëvacueerd.

Zondagavond strandden honderden toeristen, met name Britten, Duitsers en Fransen, op de internationale luchthaven van Rhodos, wachtend op een vlucht naar huis. Meerdere internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder TUI en Corendon schortten hun vluchten naar het eiland op. Rhodos is een van de meest toeristische plekken van het land en werd in het verleden vaker getroffen door natuurbranden.

Lees ook onze fotoserie over de Griekse natuurbranden: In badkleding vluchten mensen voor het vuur op Rhodos