Premier De Croo opent vroeg de verkiezingscampagne met open brief

België „Ongezien”, noemt politicoloog Carl Devos de brief aan alle Belgen die premier De Croo schreef. Wel ging Rutte hem voor.

Premier Alexander De Croo in het Belgische parlement in Brussel, 13 juli.
Premier Alexander De Croo in het Belgische parlement in Brussel, 13 juli. Foto Hatim Kaghat/AFP

Iedere Belg met een krantenabonnement zag afgelopen zaterdag, daags na de nationale Belgische feestdag, hetzelfde beeld; een bescheiden, bijna schuldbewuste Alexander De Croo in een blauw overhemd, met opgestroopte mouwen, die de lezer recht in de ogen aankeek. De premier had in alle Belgische dagbladen een paginagrote open brief laten afdrukken, waarin hij zijn landgenoten, die hij aansprak met ‘Beste Belgen’, uitgebreid vertelde wat er de afgelopen jaren volgens hem was misgegaan.

„U hebt de voorbije tijd wellicht met grote ogen naar de politiek gekeken”, begon hij zijn brief. De Croo, sinds drie jaar premier van België, had iets anders voor ogen toen hij begon aan zijn opdracht, schreef hij. De politiek is er onvoldoende in geslaagd om samen te werken. Er werd geklaagd in plaats van oplossingen aangedragen. Op de persoon gespeeld in plaats van over de inhoud gepraat. Er werd dwarsgelegen zonder resultaten te behalen. De Croo beloofde beterschap. Hij werd niet concreet. Hij beloofde wel „u” een betere politiek te geven.

Zo’n brief is ongezien, zegt politicoloog Carl Devos, verbonden aan de Universiteit van Gent. Nooit eerder besloot een premier zich met een advertentie in alle kranten rechtstreeks tot de Belgen te richten. Elf maanden voor de verkiezingen laat het doel zich makkelijk raden, zegt Devos aan de telefoon. „Wat we hier zien, is een uiterst vroeg begin van de verkiezingscampagne.”

Nooit eerder richtte een premier zich in kranten zo rechtstreeks tot de Belgen

Devos ziet een „presidentieel aandoende campagnestart” omdat de brief noch een verwijzing naar zijn partij – het liberale Open-Vld – noch naar zijn achternaam bevat; De Croo besluit zijn boodschap met een handgeschreven ‘Alexander’. „Open VLD heeft in de peilingen momenteel heel slechte papieren”, zegt Devos. „Ze komen op minder dan tien procent uit. Dat was nooit eerder zo laag. De partij is helemaal kapot geregeerd, na een kleine kwart eeuw onafgebroken het land te hebben geleid. Daarom focust deze campagne op het merk Alexander. De man die België door de pandemie en de energiecrisis leidde.”

De brief doet Devos en vele anderen denken aan de manier waarop Mark Rutte in 2019 zijn campagne voor de provinciale verkiezingen aftrapte. Ook die brief begon destijds met ‘Beste Nederlanders’ en eindige met een handgeschreven ‘Mark Rutte’. Devos: „Dit is het werk van precies hetzelfde reclamebureau, of tenminste dezelfde medewerker. Heel opzichtig eigenlijk.”

Hevige kritiek

Onder andere daardoor klonk er op zaterdagochtend meteen hevige kritiek aan het adres van De Croo, die verweten werd niet eens een originele brief te kunnen schrijven. Devos vindt de brief daarnaast een gemakkelijke poging om een campagne te starten met „het laatste overgebleven verkoopargument” van Open-Vld, zijnde Alexander de Croo. Volgens hem is campagne voeren én tegelijkertijd het land moeten besturen, lastig te combineren.

Lees ook: ‘Nederlanders, houd dat vaasje vast’. Premier Rutte zich tot de Nederlanders in open brief. (2018)

De brief komt niet op een willekeurig moment. De Croo lijkt er het politieke jaar positief mee af te willen sluiten, terwijl daar weinig reden voor is. In een van de drie grote dossiers die zijn Vivaldi-regering wilde afsluiten, namelijk ingrijpende fiscale hervormingen, werd vorige week geen akkoord bereikt. Uitgerekend de MR, de Franstalige liberalen, lagen daarover dwars. „Dat dossier was toch een van de grote ambities van deze regering”, zegt Devos. „Daarmee wilde De Croo het bewijs leveren dat Vivaldi nog werkt. Dat het niet lukte, was voor de beeldvorming een flinke domper. Iedereen leest dit als een poging van De Croo om na die mislukking iets anders te vinden om zich mee te lanceren. Maar dit wordt niet als heel geloofwaardig gezien.” Eerder voerde De Croo met Vivaldi wel een bescheiden pensioenhervorming door en bereikte hij een akkoord met energieleverancier Engie over de opslag van nucleair afval in ruil voor het langer open houden van twee kerncentrales.

Politicoloog Devos denkt niet dat de brief grote politieke gevolgen zal hebben. „De Croo zal wat irritatie hebben veroorzaakt. Maar als de regering eind augustus weer samenkomt, is men dit al lang weer vergeten.”