Wie Timmermans opvolgt in Brussel wordt flinke puzzel

Europese Commissie Frans Timmermans laat een niet onaanzienlijk gat achter in Brussel. Zijn opvolger zal vermoedelijk een minder zware portefeuille krijgen.

Frans Timmermans tijdens een zitting van het Europees Parlement over CO2-emissienormen voor auto’s en bestelwagens in Straatsburg, in februari dit jaar
Frans Timmermans tijdens een zitting van het Europees Parlement over CO2-emissienormen voor auto’s en bestelwagens in Straatsburg, in februari dit jaar Foto Julien Warnand/EPA

De aanstaande transfer van Frans Timmermans naar Den Haag versterkt in Brussel het gevoel dat het einde van een politiek tijdperk nadert: het is nog maar een jaar tot nieuwe verkiezingen en hij is al de derde Eurocommissaris die vertrekt. Bovendien is er met zijn overstap een fraaie politieke zomerpuzzel ontstaan: wie volgt hem op? Dat is van belang voor de groene agenda van Europa én voor de invloed van Nederland in Brussel.

Timmermans laat een niet onaanzienlijk gat achter in de Europese Commissie, omdat hij maar liefst drie taken combineerde. Hij bestierde een van de belangrijkste portefeuilles: klimaat. Het verzet tegen zijn groene agenda zwol de afgelopen maanden snel aan. De christen-democraten in het Europees Parlement hadden gezien hoe een nieuwe partij in Nederland het CDA in de tang nam en wilden herhaling op Europese schaal per se voorkomen. Een pittig politiek gevecht over de Natuurherstelwet, dat soms op de man gespeeld werd, was het gevolg. Een opvolger moet die zware portefeuille bewaken in een ongunstig politiek klimaat, al is een belangrijk deel van de wetgeving inmiddels veiliggesteld.

Klimaatonderhandelaar

Lees ook: Zijn ego kan Timmermans soms in de weg zitten

Timmermans was ook de klimaat-onderhandelaar van de EU op de grote VN-klimaatconferenties. Hij bouwde systematisch aan een internationaal relatienetwerk, was vaak weken op reis om klimaatonderhandelingen voor te bereiden. Hij roemde zijn goede betrekkingen met de Chinese onderhandelaars en met de Amerikaan John Kerry. Hij smeedde ook een hechte band met Mia Mottley, de premier van Barbados, een invloedrijke stem in het mondiale debat. De EU moet dus ook een nieuwe klimaatonderhandelaar zoeken, vlak voor een belangrijke top in Dubai.

En Timmermans is eerste vicepresident van de Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen raakt met het vertrek van Timmermans in korte tijd mogelijk haar tweede vice kwijt. Margrethe Verstager, Eurocommissaris voor Mededinging, maakte pas bekend dat ze in de race is om directeur van de Europese Investeringsbank te worden. Eerder dit voorjaar vertrok al de Bulgaarse Mariya Gabriel (Innovatie) naar de nationale politiek.

Natuurherstelwet

Het keiharde gevecht om de Natuurherstelwet was dit voorjaar het eerste signaal dat er verkiezingen op til zijn en de Commissie-Von der Leyen aan haar laatste maanden begint. Er liggen weliswaar nog een paar enorme klussen op tafel, zoals migratie en toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, maar veel nieuwe initiatieven worden er niet meer verwacht.

In Brussel werd er ook al gespeculeerd over de toekomst van Von der Leyen zelf. Ze dook steeds weer op in de geruchtenstroom over een nieuwe NAVO-chef, terwijl ook wordt beweerd dat ze wel in zou zijn voor een tweede termijn als Commissievoorzitter.

De nieuwe Timmermans

Wie wordt de nieuwe Timmermans? Dat is dus een simpele vraag met een gelaagd antwoord. Voorlopig blijft heel even alles bij het oude. Een Eurocommissaris moet het werk neerleggen als hij of zij campagne gaat voeren. Formeel kan Timmermans dus aanblijven tot zijn benoeming tot lijsttrekker van de combinatie van PvdA en GroenLinks, voorzien voor eind augustus. Dan moet er een opvolger komen, mogelijk een zittende Eurocommissaris die doorschuift.

In theorie kan een Commissaris vrij krijgen om campagne te voeren en bij mislukking weer terugkeren, maar het vertrek van Timmermans is definitief. Hij gaat voor het premierschap, maar wordt in elk geval Kamerlid.

Nederland mag daarom een nieuwe Commissaris voordragen. Dat is een zware politieke benoeming en dus een kwestie voor het kabinet. Gezien de demissionaire status is het denkbaar dat de coalitiepartijen overleg moeten voeren met een deel van de oppositie.

Von der Leyen heeft zelf veel invloed op de samenstelling van haar team. Ze staat er doorgaans op dat een land zowel een man als een vrouw voordraagt. Wie er voorgedragen worden, is afhankelijk van de functie die beschikbaar komt. Nederland zal geen genoegen nemen met een lichte post, maar het ligt niet voor de dat Nederland na het vertrek van Timmermans opnieuw een eerste vicepresident kan leveren met een kanjer van een portefeuille.