Meta presenteert concurrent van ChatGPT

Reportage

Kunstmatige intelligentie Het moederbedrijf van Facebook heeft deze week Llama 2 gelanceerd. Dit taalmodel is, in tegenstelling tot ChatGPT, open source. Iedereen mag de onderliggende technologie gratis kopiëren, aanpassen en gebruiken.

Meta-baas Mark Zuckerberg (links) met Satya Nadella (topman van Microsoft). Meta lanceert Llama 2 in samenwerking met Microsoft.
Meta-baas Mark Zuckerberg (links) met Satya Nadella (topman van Microsoft). Meta lanceert Llama 2 in samenwerking met Microsoft. Foto Charles Platiau/EPA

Het duurde even, maar het is zover. Na Googles Bard, Baidu’s Ernie en Microsofts Bing heeft ook Meta eindelijk een concurrent onthuld van ChatGPT, de door kunstmatige intelligentie gedreven taalbot die het afgelopen jaar wereldwijd furore maakte. Deze week presenteerde het moederbedrijf van Facebook en Instagram zijn taalmodel Llama 2.

Llama 2 is geen chatbot maar een groot taalmodel zoals GPT-3.5 en GPT-4, de technologie achter chatbot ChatGPT. Wel is het vrij eenvoudig een chatbot op Llama 2 te bouwen. Technologieplatform Hugging Face heeft er al meteen een chatbotvariant van gemaakt, die gebruikers kunnen uitproberen.

Een ander verschil met ChatGPT is dat Meta’s taalmodel open source is: iedereen mag de onderliggende technologie gratis kopiëren, aanpassen en gebruiken. Dat betekent dat bedrijven gratis een chatbot of een andere app kunnen bouwen op de Llama 2-technologie.

„Ik kan me goed voorstellen dat bedrijven Llama gaan finetunen voor bijvoorbeeld [het laten schrijven van] financiële of juridische teksten,” zegt taalwetenschapper Jelle Zuidema (Universiteit van Amsterdam). Hij is enthousiast over Meta’s initiatief. „Het is fijn voor wetenschappers dat we het grote taalmodel van Meta nu kunnen bestuderen. Zo kunnen we beter onderzoeken hoe dit soort AI-systemen werken.”

Als Llama 2 een succes wordt, zou dat een revanche zijn voor Mark Zuckerbergs bedrijf. Half november vorig jaar, kort voor de lancering van ChatGPT, had Meta al een groot taalmodel gepresenteerd: Galactica. Maar dat bleek op vragen van gebruikers grote lariekoek uit te spuwen, tot hilariteit van Twitteraars. Zo produceerde het met groot gemak een encyclopedisch artikel over ruimteberen. „Ruimteberen zijn dieren die tijdens ruimtemissies het heelal in gestuurd zijn”, schreef Galactica.

Zegetocht van ChatGPT

Al na drie dagen haalde Meta zijn taalmodel offline. Nog geen twee weken later begon de zegetocht van ChatGPT. Dat taalmodel bleek beter getraind en kraamde minder onzin uit dan Galactica. Binnen twee maanden had ChatGPT honderd miljoen gebruikers. Zo werd OpenAI, de bouwer van ChatGPT, het toonaangevende bedrijf op het gebied van AI-chatbots.

Die positie van OpenAI wil Meta nu gaan verzwakken door in te zetten op open source. Daarmee zou Meta’s AI-technologie populairder kunnen worden dan die van OpenAI.

Open source bevordert niet alleen innovatie, schreef Meta-baas Zuckerberg dinsdag in een Facebook-post, maar stimuleert ook AI-veiligheid. „Want als software open is kunnen meer mensen het programma inspecteren, om potentiële problemen te detecteren en op te lossen.” Op die manier zou Meta de gebreken van zijn taalmodel samen met de buitenwereld willen corrigeren.

In 2007 deed Google iets vergelijkbaars door zijn Android-systeem voor smartphones open source te maken. Tot dan toe was Apples iOS de meestgebruikte software voor smartphones. Inmiddels is dat Android en zijn Android-smartphones vaak ook met betaalde diensten zoals Google Play uitgerust. Zo kan het gratis weggeven van software op de lange termijn toch lucratief worden voor een techbedrijf.

Meta lanceert Llama 2 in samenwerking met Microsoft. Het taalmodel is ook beschikbaar op diens cloudplatform Azure. De samenwerking is opmerkelijk aangezien Microsoft ook al met OpenAI samenwerkt, waarin het dit jaar nog 10 miljard dollar investeerde. De samenwerking met Meta maakt Microsoft in de AI-race tussen de techbedrijven minder afhankelijk van OpenAI.

Critici vinden gratis openstellen van Llama 2 door Meta gevaarlijk, omdat dit de kans zou vergroten dat krachtige technologie in verkeerde handen valt. Zuckerberg laat zich hierdoor niet afschrikken, zo blijkt uit zijn Facebook-bericht: „Ik verheug me erop te zien wat jullie allemaal gaan bouwen!”

Lees ook: Volop ontwikkelen aan AI én ervoor waarschuwen. Hoe oprecht zijn de waarschuwingen van techbazen?