N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Infectieziekte Finland is een grote bontproducent. Bij vijf fokkerijen is vogelgriep aangetroffen onder poolvossen en nertsen.
Finland heeft de weg vrijgemaakt om pelsdierfokkerijen te ruimen waar besmettingen zijn geconstateerd met vogelgriep. De voorbereidingen voor de eerste ruimingen zijn inmiddels in gang gezet, meldt de Finse voedselautoriteit FFA in de reactie op vragen van NRC.
Besmettingen met de hoogpathogene vogelgriepvariant H5N1 zijn inmiddels vastgesteld bij vijf pelsdierfokkerijen. Bij één bedrijf gaat het om nertsen en elders om poolvossen. Rondom de bedrijven zijn eerder kokmeeuwen waargenomen die getroffen waren door vogelgriep.
Volgens een woordvoerder van de FFA zijn er intussen nog een tiental andere fokkerijen „onder verdenking”, waarbij nog gewacht moet worden op de laboratoriumuitslagen.
De Finse voedselautoriteit verwacht dat het aantal bedrijven met besmettingen nog verder zal stijgen, maar durft nog geen inschatting te maken. Finland telt zo’n 700 bontfokkerijen, de meeste in de regio Ostrobothnia in het westen van het land. Dat is ook het centrum van de eerste uitbraken geweest.
Aangepast aan zoogdieren
De Finse autoriteiten hebben monsters van de met vogelgriep besmette pelsdieren opgestuurd naar een Europees referentielaboratorium voor vogelgriep in Italië. Daar wordt het genetisch materiaal van het virus gesequenced, zodat nauwkeurig bepaald kan worden of er mutaties zijn opgetreden waarmee het virus zich heeft aangepast aan zoogdieren. „De uitslag wordt op zijn vroegst begin volgende week verwacht”, zegt de woordvoerder van de FFA.
Alle mensen – dierverzorgers, dierenartsen – die in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren zijn geregistreerd bij de Finse gezondheidheidsautoriteiten. Ze hebben instructies gekregen om eventuele ziekteverschijnselen bij zichzelf in de gaten te houden. Diverse personen zijn al getest, maar die zijn vooralsnog negatief gebleken. Deze testen zullen de komende weken regelmatig worden herhaald onder supervisie van de gezondheidsautoriteiten.
Vogelgriepinfecties zijn uiterst zeldzaam bij mensen en er zijn tot nu toe geen mens-op-mens- of zoogdier-op-mensinfecties vastgesteld. Maar deskundigen vrezen dat het vogelgriepvirus zich op den duur kan aanpassen, waardoor het zich tot een nieuwe infectieziekte voor mensen kan ontwikkelen.
Lees ook: Hoe Poolse katten vogelgriep konden krijgen – en vier andere vragen over dit virus
Gevaarlijke varianten
Finland is na Polen de grootste bontproducent in Europa. Voor de coronapandemie was Denemarken de grootste producent, maar dat land heeft net als Nederland alle fokkerijen geruimd nadat was gebleken dat het coronavirus in nertsen nieuwe, mogelijk gevaarlijke varianten kon voortbrengen. Pelsdieren zijn ook bevattelijk voor griepvirussen, en nu het hoogpathogene virus blijvend in wilde vogels circuleert, vormt dat een extra risico.
Onder leiding van Nederland en Oostenrijk pleitte een meerderheid van Europese lidstaten kortgeleden nog voor een totaalverbod op de pelsdierhouderij en bonthandel in de Europese Unie. Maar in grote bontproducerende landen als Finland, Litouwen en Griekenland is het draagvlak voor deze sector nog groot. Het voorstel voor een verbod is in eerste instantie ingegeven om dierenleed te beperken, maar daar komt virusveiligheid nu ook bij.