Chinese economie herstelt minder snel dan verwacht

Groeicijfers Wereldwijd reageerden markten maandag ontstemd op de tegenvallende groeicijfers van China. De druk op Chinese politici neemt toe om stimulerend beleid te voeren.

Bezoekers van een banenbeurs in de Chinese stad Shijiazhuang.
Bezoekers van een banenbeurs in de Chinese stad Shijiazhuang. Foto Jason Lee

Dalende aandelenkoersen bij luxeconcerns als LVMH, Aziatische beursindices in het rood en een olieprijs die wereldwijd 1 dollar inleverde. Analisten wezen maandag eensgezind naar de economische groeicijfers van China als oorzaak van de negatieve stemming op verschillende markten.

De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal met 6,3 procent, hetgeen door de financiële wereld als een tegenvaller werd gezien. Die groei van april tot en met juni was hoger dan in het eerste kwartaal, toen het percentage op 4,5 bleef steken. Maar analisten gingen er ditmaal van uit dat de economie vergeleken met vorig jaar met circa 7 procent zou groeien.

De tegenvallende expansie van de tweede economie van de wereld verhoogt volgens analisten de druk op Chinese politici om meer stimulerend beleid te gaan voeren. Zonder dat extra beleid zijn volgens veel analisten ook voor de komende maanden lagere groeicijfers te verwachten.

„De vraag rijst vooral hoe deze cijfers de politieke beslissingen gaan beïnvloeden die tijdens de komende vergadering van het Politburo [comité met de meest prominente leiders] later deze maand moeten worden genomen”, zei Stephen Innes van SPI Asset Management tegen persbureau AP.

Die druk op meer stimulerend beleid bestaat al langer. Algemeen werd verwacht dat in China vanaf eind vorig jaar een economische opleving zou plaatsvinden. Toen immers werden plotseling alle beperkende maatregelen geschrapt die verdere uitbreiding van Covid-19 moesten voorkomen. Vorig jaar groeide de economie volgens de officiële cijfers met 3 procent, wat een van de laagste cijfers is in de voorbije decennia.

Lees ook: Europese bedrijven in China zijn nog somberder over het land dan in rampjaar 2022

Voor het lopende jaar gaat China uit van een groei van circa 5 procent en volgens China’s Nationale Bureau voor de Statistiek (NBS) is dat nog steeds een reële verwachting. Al werkt het internationale klimaat niet mee, gaf woordvoerder Fu Linghui aan. „We moeten ons er bewust van zijn dat de internationale politiek en de economische omstandigheden behoorlijk complex zijn.” Internationaal speelt niet alleen de Russische invasie maar ook de spanningen met de Verenigde Staten rond de Chinese importbeperkingen op technologie.

Verlies van momentum

De economische opleving lijkt aan momentum te verliezen als je de economische ontwikkeling afzet tegen een kwartaal eerder. In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar is de economie in het tweede kwartaal met 0,8 procent gegroeid. Dat is flink lager dan de groei op kwartaalbasis van 2,2 procent in de eerste drie maanden van het jaar.

Alvin Tan, hoofd strategie bij RBC Capital Markets, noemde tegenover persbureau Reuters het groeicijfer van 6,3 procent „nogal teleurstellend”. „Met dit groeitempo is er zeker een risico dat de beoogde 5 procent groei niet wordt gehaald. Dit cijfer verhoogt snel de urgentie voor meer politieke stimulans.”

Volgens het Chinese NBS zijn de cijfers van maandag juist het bewijs van economisch herstel na de pandemie. „De vraag herstelt geleidelijk, productie blijft stijgen, terwijl de werkgelegenheid en het prijspeil in het algemeen gesproken stabiel waren”, verklaarde Fu Linghui.

Het besteedbare inkomen per hoofd van de bevolking lag volgens de NBS-data in het eerste halfjaar 5,8 procent hoger dan een jaar eerder. Belangrijke dissonant is de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid. Van de Chinezen in de leeftijd van 16 tot 24 jaar zat in juni maar liefst 21,3 procent thuis. Dat is een record, een maand eerder was het 20,8 procent. De zogeheten stedelijke werkloosheid lag onveranderd op 5,2 procent.