Het Canarische eiland La Palma brandt af, en het vuur is nog niet onder controle

In Beeld De politie denkt dat de bosbrand veroorzaakt is door mensen. Toch is het geen tragisch toeval dat juist nu zo’n grote bosbrand uitbreekt: de wereld kampt met historisch hoge temperaturen.
Video Reuters

Het Canarische eiland La Palma wordt geteisterd door grote bosbranden. Een gebied van zeker 4.500 hectare staat in vuur en vlam, waardoor meer dan vierduizend mensen geëvacueerd moesten worden. Dat is bijna vijf procent van de inwoners, hoofdzakelijk uit het noorden van het eiland. Intussen zijn veel van hen ook weer teruggekeerd naar hun woningen.

Het is een lakmoestest voor de brandweer, die met driehonderd man is uitgerukt om de brand onder controle te krijgen. Dat is nog niet gelukt, mogelijk verspreidt de brand zich via de westelijke zijde van het Spaanse eiland, dat op zo’n 450 kilometer van de Afrikaanse westkust ligt. De Spaanse federale overheid heeft ingegrepen. Premier Pedro Sánchez heeft 120 militairen met blusmaterieel naar La Palma gestuurd. Het bosrijke eiland heeft vaker te maken met flinke bosbranden, onder meer in 2005, 2009, 2012 en 2016.

Foto Andres Gutierrez/Anadolu Agency

Foto Borja Suarez/Reuters

Foto Borja Suarez/Reuters

Brandweerlieden in de weer om het vuur in de gemeente Tijarafe te bedwingen. Foto Borja Suarez/Reuters

Foto Andres Gutierrez/Anadolu Agency

Foto Borja Suarez/Reuters

De politie denkt dat de bosbrand veroorzaakt is door mensen, door een nachtelijk feest in een recreatiegebied. Toch is het geen tragisch toeval dat juist nu zo’n grote bosbrand uitbreekt; over de hele wereld zijn temperaturen hoog. In Europa is het ook in Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Kroatië en Polen ontzettend warm, vaak ver boven de 40 graden. Italiaanse meteorologen hebben de hittegolf van vorige week ‘Cerberus’ gedoopt — naar de driekoppige hond die de onderwereld bewaakt in de Griekse mythologie. Deze week noemen ze ‘Charon’, naar de veerman die in de Griekse mythologie de overledenen over de rivier de Styx naar het dodenrijk verscheept. Ook in juni en juli werden hitterecords gebroken.

De Amerikaanse klimaatgezant en diplomatiek zwaargewicht John Kerry ontmoet deze week zijn Chinese evenknie Xie Zhenhua in Beijing. Ook hun landen worden geraakt door de hoge temperaturen deze week. De twee bejaarde diplomaten van de grootste uitstoters op de planeet hopen de wereldwijde klimaataanpak een impuls te geven. Eerder lukte hen dat wonder boven wonder, toen legden zij het fundament voor de Parijsakkoorden van 2015.

Een brandend berglandschap in de regio Tijarafe, gelegen in het noordwesten van La Palma op zo’n twintig kilometer van de hoofdstad Santa Cruz de La PalmaFoto EIRIF/Reuters

Het vuur is te zien vanuit deze woonwijk in het bebouwde gebied Puntagorda, in het noordwesten van het eiland.Foto Europa Press/ABACAPRESS.COM

Een door het vuur vernietigd huis in Puntagorda. Volgens de president van de Canarische Eilanden Fernando Clavijo zijn enkele tientallen gebouwen ten prooi gevallen aan de vuurzee. Foto Luis G. Morera/EPA

Foto Borja Suarez/Reuters

Foto Andres Gutierrez/Anadolu Agency

Foto Andres Gutierrez/Anadolu Agency

Puntagorda, te zien op deze foto, is een van de regio’s die zijn geëvacueerd. Foto Desiree Martin/AFP