Na tien maanden is de Iraanse zedenpolitie terug op straat

Protesten De beruchte zedenpolitie verdween uit het straatbeeld na de dood van de 22-jarige Masha Amini in september vorig jaar, die tot massale demonstraties leidde.
De beruchte zedenpolitie ziet er in Iran vooral op toe dat vrouwen hun hoofddoek 'correct' dragen.
De beruchte zedenpolitie ziet er in Iran vooral op toe dat vrouwen hun hoofddoek ‘correct’ dragen. Foto Vahid Salemi/AP

De beruchte zedenpolitie ziet er in Iran vooral op toe dat vrouwen hun hoofddoek ‘correct’ dragen. Foto Vahid Salemi/AP

Na tien maanden afwezigheid keert de Iraanse zedenpolitie terug op straat. De Iraanse autoriteiten kondigden zondag een nieuwe campagne aan om het handhaven van de kledingvoorschriften voor vrouwen op openbare plaatsen te hervatten, melden internationale persbureaus.

De zedenpolitie, die toeziet op de naleving van de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen, verdween uit het straatbeeld na de dood van de 22-jarige Masha Amini in september vorig jaar. Het waren agenten van deze beruchte politie-eenheid die de Koerdische vrouw in Teheran oppakten omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste wijze gedragen zou hebben. Ze overleed even later in gevangenschap, vermoedelijk door harde klappen op haar hoofd.

Het overlijden van Amini leidde tot grote protesten door het hele land en daarbuiten. In Iran werd hard opgetreden tegen demonstranten: bijna 20.000 mensen werden opgepakt, meer dan 500 mensen werden vermoord. Veel vrouwen weigerden nog langer een hoofddoek te dragen. Meestal werd daar niet tegen opgetreden. Volgens sommigen had de regering de zedenpolitie expres van de straat gehaald om de onrust in te dammen. In december ontstond zelfs het vermoeden dat de zedenpolitie in stilte was opgeheven.