Na vijf seizoenen gaan Ajax en Dusan Tadic uit elkaar, contract van de aanvoerder ontbonden

Afscheid Tadic zou het niet eens zijn geweest met het terughoudende transferbeleid van Ajax. De Serviër was met 105 doelpunten en 112 assists de afgelopen jaren van zeer grote waarde voor de club.
Tadic werd met Ajax drie keer landskampioen.
Tadic werd met Ajax drie keer landskampioen. Foto Maurice van Steen/ANP

De 34-jarige Dusan Tadic neemt na vijf seizoenen afscheid van Ajax. Dat meldt de club vrijdag. Tadic zou het niet eens zijn geweest met het terughoudende transferbeleid van de Amsterdammers – Ajax heeft na het afgelopen slechte seizoen nog geen absolute versterkingen aangetrokken. De Ajax-aanvoerder had nog een eenjarig contract, maar dat is inmiddels ontbonden.

Lees ook: Tegen Real speelde Tadic zijn beste duel ooit

Met het vertrek van Tadic bij Ajax komt er een einde aan een tijdperk. De Serviër stond samen met de al vertrokken Daley Blind symbool voor een omslag in het beleid van Ajax: ervaren spelers aantrekken voor hoge bedragen om zodoende weer aansluiting met de Europese top te krijgen. Dat lukte al snel. Ajax haalde in het seizoen 2018/19 de halve finale van de Champions League door onder meer Real Madrid en Juventus uit te schakelen. Ook werden de Amsterdammers in dat seizoen landskampioen en won de club de KNVB-beker. Tadic maakte dat jaar, alle competities bij elkaar, maar liefst 38 doelpunten.

Tadic, die na het vertrek van Matthijs de Ligt in 2019 aanvoerder werd, zou ook in de daarop volgende jaren van onschatbare waarde blijven voor Ajax. In zijn vijf jaren bij de club maakte hij in 241 wedstrijden 105 doelpunten en gaf hij 112 assists. Het leverde de Amsterdammers in totaal drie landstitels en twee bekerwinsten op. Daarnaast was hij met zijn discipline en volharding een voorbeeld voor jonge spelers. Topfit als hij was, raakte hij in vijf seizoenen nauwelijks geblesseerd.

Kritiek

Kritiek op Tadic was ook nooit ver weg. Met zijn theatrale gedrag tijdens wedstrijden wekte hij irritatie bij tegenstanders en publiek. Ook schipperde hij met morele kwesties. Tadic droeg slechts één keer een aanvoerdersband in de kleuren van de Oekraïense vlag, collega-aanvoerders deden dat meerdere keren. Daarnaast koos Tadic, toen andere Eredivisie-captains met een regenboogband om speelden, voor een minder opvallend gebaar.

Lees ook: Dusan Tadic – zijn mateloosheid wekt bewondering én wrevel

Het afgelopen seizoen kreeg Tadic voor het eerst ook kritiek op zijn spel. De roep om een plek op de bank werd luider, ondanks dat hij cijfermatig (11 goals en 18 assists) opnieuw uitstekende cijfers kon overleggen. Tadic bleef onder trainers Alfred Schreuder en John Heitinga wel basisspeler. Zelf toonde hij meermaals zijn onvrede over de in zijn ogen onvoldoende kwaliteit van de Ajax-selectie.

Tadic ging daarover de afgelopen dagen in gesprek met de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat, wat uiteindelijk resulteerde in zijn vertrek. Volgens Mislintat blijft voor Tadic in de toekomst „de deur open” voor een functie als trainer. Ook Tadic spreekt in een korte reactie niet over een definitief afscheid. „Ik blijf voor altijd Ajacied en hoop in de nabije toekomst in Amsterdam terug te keren in een andere rol, als trainer.”