Overheid plaatst nu ook Chinese marktplaats-app AliExpress op zwarte lijst voor ambtenaren

Cyberveiligheid De overheid verbiedt ambtenaren het gebruik van een tiental apps uit China, Rusland, Iran en Noord-Korea, uit vrees voor spionage.
Ook de Chinese chat-app WeChat komt op de zwarte lijst van de Rijksoverheid voor ambtenarengebruik.
Ook de Chinese chat-app WeChat komt op de zwarte lijst van de Rijksoverheid voor ambtenarengebruik. Foto Tyrone Siu/Reuters

De overheid gaat na TikTok een aantal andere buitenlandse apps, waaronder de Chinese online marktplaats AliExpress, verbieden voor ambtenaren. Dat bevestigt een woordvoerder van demissionair staatssecretaris voor digitalisering Alexandra van Huffelen (D66), na berichtgeving van de NOS. Op AliExpress, dochterbedrijf van het in 1999 opgerichte Alibaba, bieden kleine Chinese ondernemers online producten aan voor spotgoedkope prijzen. Eerder plaatste het ministerie de video-app TikTok ook al op een zwarte lijst van verboden apps uit landen die zich volgens de AIVD schuldig maken aan spionage.

Volgens Van Huffelens woordvoerder werkt het Rijk aan een intern systeem om apps „die spionagegevoelig zijn” in de ban te doen op apparaten die door ambtenaren worden gebruikt. Eerder had de overheid intern een waarschuwing uitgestuurd waarin het ambtenaren afraadt de bewuste apps te gebruiken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de portefeuille digitalisering valt, wilde niet kwijt wanneer het nieuwe systeem in werking zal treden. Vrijdagmiddag stuurt Van Huffelen een Kamerbrief met een toelichting op de kwestie.

De zwarte lijst die de overheid momenteel hanteert telt een tiental apps uit China, Rusland, Iran en Noord-Korea. Naast de Chinese chat-app WeChat mogen ambtenaren ook geen gebruik meer maken van het Russische sociale netwerk VKontakte en CapCut. Er bestaat al langer vrees over buitenlandse overheden die via applicaties gegevens kunnen inzien van Nederlandse rijksambtenaren. In maart maakte de overheid al bekend dat ambtenaren TikTok niet langer in gebruik mochten nemen.