Rob Jetten stelt zich kandidaat als lijsttrekker D66 bij komende verkiezingen

Rob Jetten stelt zich kandidaat als lijsttrekker D66 bij komende verkiezingen

Rob Jetten (36) heeft zich als eerste kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van D66. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij aan persbureau ANP na berichtgeving in het AD.

In een interview met de krant zegt de demissionair minister van Klimaat en Energie dat het tijd is voor een nieuwe generatie. „Het is nodig dat er een nieuwe politieke generatie aan het roer komt, die wat minder dat verleden met zich meesleept en open en onbevangen probeert de zaken op te lossen”, aldus Jetten.

Twee jaar later geleden Jetten zich niet kandidaat als lijsttrekker om plaats te maken voor Sigrid Kaag. „Inmiddels heb ik zelf heel veel bijgeleerd in dit ministerschap. Nu ben ik er klaar voor.”

Donderdag maakte Sigrid Kaag bekend niet langer door te gaan als lijsttrekker van de partij. Ze wordt ernstig bedreigd en zwaar beveiligd en wil dat haar gezin niet langer aandoen.

Het is nog niet zeker of Jetten ook daadwerkelijk lijsttrekker zal worden. D66 organiseert lijsttrekkersverkiezingen. Tegen het AD zegt Jetten te hopen op veel steun vanuit de partij, „niet alleen vanuit de top, maar ook van de gewone leden die straks campagne moeten voeren op straat”.

Lees ook: Wat Kaag als politica is overkomen, straalt op andere vrouwen af

Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit blog

Welkom in dit blog. Afgelopen vrijdag viel het kabinet-Rutte IV en maandagochtend maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend uit de Nederlandse politiek te stappen nadat een nieuw kabinet gevormd is. Ook vicepremier Sigrid Kaag (D66), buitenlandminister Wopke Hoekstra (CDA) en fractievoorzitter Pieter Heerma (CDA) hebben bekendgemaakt de Haagse politiek te verlaten. Bij de VVD is Dilan Yesilgöz de voornaamste kandidaat om Mark Rutte op te volgen als lijsttrekker. Zij stelde zich, net als voormalig Kamerlid André Bosman, verkiesbaar. Edith Schippers, een favoriet voor het VVD-leiderschap, zei niet beschikbaar te zijn.

In dit blog verslaan we de nieuwste ontwikkelingen rondom de kabinetsval.

Lees hier het vorige blog terug