N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Amerikaanse markttoezichthouder FTC heeft de in 2022 failliet verklaarde Amerikaanse cryptobank Celsius donderdag beboet voor omgerekend 4,2 miljard euro. Dat meldt de consumentenwaakhond, die drie (voormalig) leidinggevenden van Celsius beschuldigt van „het bedriegen van consumenten”. Het bedrijf mag nooit meer geldzaken doen voor klanten.
De boete volgt kort op de arrestatie van Alex Mashinsky, de ex-topman van het failliete cryptobedrijf. De politie arresteerde hem donderdag na een onderzoek van de Amerikaanse beursautoriteit SEC naar de ineenstorting van zijn bedrijf. Mashinsky zou valselijk cryptomunten van consumenten over hebben gebracht naar zijn platform, met de belofte dat deposito’s veilig en altijd beschikbaar zouden zijn. Dit bleek allerminst het geval: volgens SEC deed Celsius zeer risicovolle investeringen, zonder die wereldkundig te maken. Ook bevroor de bank in juni 2022 alle tegoeden van consumenten.
Rechtszaak
De cryptobank beweerde daarnaast dat de aan investeerders betaalde rente 80 procent van de omzet was. Dit bleek in werkelijkheid een veel lager percentage. Beursautoriteit SEC heeft vanwege alle valse claims donderdag een rechtszaak aangespannen tegen Mashinsky, die afgelopen september opstapte als topman van Celsius.
Lees ook: 2022 was een rampjaar voor de cryptowereld
Celsius is een van de vele in opspraak geraakte omgevallen cryptobedrijven. Het bedrijf werd populair door hoge rentes te betalen op cryptobeleggingen. Maar mede door het ineenstorten van de markt voor cryptomunten in 2022 ontstonden gigantische tekorten. Daardoor konden alle 1,7 miljoen klanten hun tegoeden niet meer weghalen bij de ‘bitcoinbank’. De bank noemde dat destijds „de meest verantwoorde actie die we kunnen ondernemen om onze gemeenschap te beschermen”. Een maand na de bevriezing vroeg Celsius een faillissement aan. Het bedrijf had toen een tekort van omgerekend 1,09 miljard euro.
SEC klaagde de afgelopen weken ook Binance aan, de grootste cryptohandelsplaats. De beurstoezichthouder beschuldigt Binance van bedrog om de regels te omzeilen en controle te ontlopen. Binance zou onder meer zijn handelsvolumes kunstmatig hebben opgeklopt, onjuist zijn omgegaan met klantengeld en Amerikaanse klanten niet van het platform hebben geweerd.