‘Chinese cyberspionnen braken in bij westerse overheden’

Cyberspionage In de aanloop naar een reeks Amerikaanse bezoeken aan Beijing voerden hackers gerichte aanvallen uit op de e-mail van ministeries.

Microsoft zegt de digitale aanvallen te kunnen herleiden tot China. Foto GERARD JULIEN/AFP
Microsoft zegt de digitale aanvallen te kunnen herleiden tot China. Foto GERARD JULIEN/AFP

Een Chinese hackersgroep heeft gerichte inbraakpogingen gedaan bij Amerikaanse en West-Europese overheidsorganisaties, meldt softwarebedrijf Microsoft. Functionarissen van de niet nader genoemde instanties zouden doelwit zijn geweest van pogingen om binnen te dringen in hun e-mail. De hackers zouden zich onder meer hebben gericht op de Amerikaanse ministeries van Handel van Buitenlandse Zaken. Ze hadden het ook gemunt op privéaccounts van hun slachtoffers.

Volgens de New York Times zouden de hackers een e-mailaccount van de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo zijn binnengedrongen, kort voor het bezoek, vorige maand, van haar collega Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) aan China. Raimondo zou de enige bewindspersoon zijn bij wie de inbraak is geslaagd, en er is geen gevoelige informatie buitgemaakt, beweren Amerikaanse overheidsbronnen tegenover de krant.

Lees ook Gehackt door een zeekoe of een groep mango’s

Microsoft heeft de inbraak nog niet kunnen koppelen aan een al bekende hackersgroep en noemt de aanvallers daarom voorlopig Storm-0558. Wel zegt het bedrijf de aanvallen tot China te hebben herleid. Gezien de doelwitten en de met chirurgische precisie uitgevoerde aanval, vermoedt het bedrijf dat de hackers inlichtingen hebben willen verzamelen.

Onderlinge spanningen

De ontdekking komt op een moment dat de Verenigde Staten en China proberen hun onderlinge betrekkingen te verbeteren. De spanningen tussen de grootmachten zijn de laatste maanden opgelopen, onder meer door de ontdekking van Chinese spionageballonnen in het Amerikaanse luchtruim, en door steeds strengere Amerikaanse exportbeperkingen op het gebied van chiptechnologie. De ballonnenkwestie leidde ertoe dat Antony Blinken in februari een gepland bezoek aan China afzegde. In juni reisde hij alsnog naar Beijing, deze maand gevolgd door minister Janet Yellen van Financiën. En komend weekend arriveert de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry in China om met zijn Chinese evenknie over reductie van CO2-uitstoot te praten.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de berichten over de hack in zijn dagelijkse persconferentie woensdag „desinformatie”. „De Verenigde Staten zijn ’s werelds grootste hackersimperium en mondiale cyberdief.”