Greenpeace daagt staat voor de rechter om snelle stikstofreductie af te dwingen

Stikstofbeleid Volgens de natuurbeschermingsorganisatie deed het kabinet al niet genoeg om de stikstofuitstoot te beperken en leidt het klappen van het landbouwakkoord en de val van het kabinet alleen maar tot meer uitstel.
Directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland.
Directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland. Foto Sem van der Wal/ANP

Greenpeace stapt naar de rechter om het demissionaire kabinet te dwingen snel de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden terug te dringen. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie deed het kabinet al niet genoeg om de stikstofuitstoot te beperken en leidt het klappen van het landbouwakkoord en de val van het kabinet alleen maar tot meer uitstel. „Wij vinden de situatie inmiddels dermate ernstig dat we geen andere keus zien dan de zaak aan de rechter voor te leggen”, schrijft Greenpeace op haar website.

Lees ook: Wat betekent de val van Rutte IV voor het beleid?

Met een demissionair kabinet is de politiek lange tijd „vleugellam” geworden, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen. „Dat terwijl de natuur die tijd echt niet meer heeft en dit komt bovenop de wanprestatie die het kabinet leverde voordat het viel.” Zijn organisatie dreigde op basis van onderzoeken naar de „matige tot slechte staat van de natuur” al langer met een rechtszaak, omdat de overheid „willens en wetens” de wet zou overtreden.

Bewezen en effectieve maatregelen

Greenpeace eist dat de stikstofneerslag op de meest kwetsbare natuur voor eind 2025 en voor eind 2030 drastisch is verminderd „op basis van bewezen effectieve maatregelen”. Het is afhankelijk van het leefgebied welke deadline zou moeten gelden. Om dat voor elkaar te krijgen zouden vergunningen van piekbelasters direct moeten worden ingetrokken, bedrijven die veel uitstoten in kwetsbare natuurgebieden moeten worden uitgekocht en moet er een maximum komen aan het aantal te houden dieren per hectare.

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw (ChristenUnie) had na het klappen van het landbouwakkoord beloofd in september met een eigen plan te komen voor het hervormen en verduurzamen van de landbouwsector, maar nu het kabinet is gevallen is het onwaarschijnlijk dat er nog zo’n uitgewerkt plan komt.