De roebel keldert, maar de Russische economie herstelt zich. Hoe kan dat?

Vorige week was op de internationale valutamarkten ruim 93 roebel nodig om één Amerikaanse dollar te kopen. En meer dan 100 roebel voor één euro.

Foto Natalia Kolesnikova/AFP

Interview

Ruslandexpert Vasily Astrov De Russische roebel stond de laatste dagen zwaar onder druk. Tegelijk is de Russische economie ‘oververhit’ door oorlogsuitgaven en gebrek aan arbeidskrachten.

Al meteen na de Russische inval in Oekraïne, vorig jaar februari, werd een parallel strijdtoneel zichtbaar: dat van de economische oorlogsvoering tussen het Westen en Rusland. Het Westen trof Rusland met zware sancties. Russische banken werden afgesloten van het internationale betalingsverkeer, Russische tegoeden werden bevroren, er kwamen embargo’s op de uitvoer van onder meer technologie naar Rusland, het Westen stopte met de invoer van Russische olie. Allemaal met het doel de Russische economie hard te raken – en het president Poetin zo moeilijker te maken de oorlog te blijven voeren.

Hoe gaat het nu met de Russische economie? De afgelopen dagen waren er tegenstrijdige berichten.

Aan de ene kant is de koers van de Russische roebel gekelderd. Vorige week was op de internationale valutamarkten ruim 93 roebel nodig om één Amerikaanse dollar te kopen. En meer dan 100 roebel voor één euro. Hoewel de roebelkoers daarna iets opveerde, stond deze niet zo laag sinds het einde van de Sovjet-Unie in 1991. Alleen vlak na de Russische aanval op Oekraïne crashte de roebel kortstondig naar nog lagere niveaus.

Aan de andere kant waren er juist gunstige berichten over de Russische economie. Het gezaghebbende economische onderzoeksinstituut WIIW in Wenen voorspelde afgelopen week economisch herstel voor Rusland. Het bbp groeit dit jaar volgens deze Oost-Europaspecialist met 1 procent. Daarmee zou de beperkte krimp van vorig jaar, ruim 2 procent, alweer voor de helft goed worden gemaakt. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat voor dit jaar uit van groei van het Russische bbp, met 0,7 procent.

Vlak na de invasie van Oekraïne rekenden economen op veel grotere bbp-schade voor Rusland, door de sancties en door de oorlog zelf. Zo ging het IMF in april vorig jaar nog uit van een bbp-krimp van 8,5 procent in 2022, waarna in 2023 beperkt herstel zou volgen.

Een kelderende roebel, een relatief goed draaiende economie – wat is hier aan de hand? NRC telefoneerde met de hoofdauteur van de WIIW-ramingen, Vasily Astrov, een Oostenrijkse, in Rusland geboren en opgegroeide econoom.

„Ik zie twee redenen. Een heeft met de westerse sancties te maken, de andere met de recente muiterij door Prigozjin, de aanvoerder van huurlingenleger Wagner.

„Door de westerse sancties op Russische olie die eind vorig jaar ingingen, en ook doordat Rusland zelf de gaskraan naar Europa dichtdraaide, zijn de Russische export-inkomsten fors gedaald. De Russische import uit het buitenland is de afgelopen maanden juist sterk toegenomen. Het handelsoverschot van Rusland is daardoor gekrompen. Het verdient minder aan de handel met het buitenland, wat de koers van de roebel ten opzichte van andere valuta drukt.”

Eigenlijk, zegt Astrov, is dit het „spiegelbeeld” van de situatie vorig jaar. Na de kortstondige roebelcrash vlak na de invasie begon de roebel juist aan een opmars. Dat kwam doordat Rusland toen gigantisch verdiende aan de torenhoge olie- en gasprijzen. De Russische import van westerse producten stortte na de invasie juist in, door een westers exportembargo op onder meer machines en technologie. Inmiddels heeft Rusland voor de meeste importproducten andere bronnen gevonden, via onder meer China, Turkije en voormalige Sovjetstaten. Astrov: „Waarschijnlijk zijn de producten uit die landen van mindere kwaliteit, maar de totale waarde van de import ligt nu weer op het niveau van voor de oorlog.”

Het Russische handelsoverschot tussen januari en mei bedroeg in 2023 nog geen derde van het overschot een jaar eerder. „Deze oorzaak van de verzwakking van de roebel zie ik niet zo snel verdwijnen”, aldus Astrov.

De tweede reden is volgens hem mogelijk maar tijdelijk. „Sinds de muiterij van Prigozjin is kapitaal weggevloeid uit Rusland. Russische elites lijken geld naar het buitenland te hebben weggesluisd – ondanks de gedeeltelijke kapitaalcontroles die de Russische autoriteiten hebben ingesteld om kapitaalvlucht te voorkomen. De gebeurtenissen hebben het vertrouwen onder die elites geschaad. Met name het vertrouwen in de stabiliteit van het regime, dat te de gevolgen kan gaan ondervinden van de oorlog. De oorlog verloopt voor Rusland tamelijk rampzalig. Maar als het verder rustig blijft rond Wagner, kan het zijn dat dit effect op de roebelkoers snel wegebt.”

Lees ook dit interview met de Russische econoom Natalia Zoebarevitsj

Wat kunnen we op basis van uw ramingen concluderen? Kan de economie zich weren tegen westerse sancties?

„Bij het WIIW zijn we zelf verrast door de beperkte impact op de Russische economie. De groei die wij dit jaar voorzien, kun je deels verklaren door de oorlogseconomie in Rusland. De overheid creëert veel binnenlandse vraag met bestellingen van drones, tanks, textiel voor uniformen, medicijnen – alles wat met de oorlog te maken heeft. Daarnaast zijn de reële lonen, gecorrigeerd voor inflatie dus, omhooggegaan. Daardoor hebben consumenten meer te besteden. De inflatie is laag, zo’n 3 procent. De reële loonstijging in de eerste vier maanden van dit jaar lag gemiddeld op meer dan 4 procent op jaarbasis.”

Die stijgende reële lonen weerspiegelen de grote vraag naar arbeid, zegt Astrov. De krapte op de Russische arbeidsmarkt was al groot en is sinds de oorlog toegenomen. De mobilisatie en de emigratie leiden tot extra tekorten aan arbeidskrachten.

De loonstijging is een zorg voor de Russische centrale bank. Die vreest inflatie en overweegt de rente te verhogen. Astrov: „De centrale bank is bang voor oververhitting van de economie – niet echt iets wat je zou verwachten in een periode van westerse sancties.”

De weerbaarheid tegen sancties is ook een factor gebleken, zegt Astrov. „Je moet je afvragen waardóór die Russische overheid al die oorlogsuitgaven kan blijven financieren. Rusland bereidt zich al sinds de annexatie van de Krim in 2014 op dit conflict voor. Het verminderde zijn buitenlandse schulden en zijn overheidsschuld en bouwde een buitenlandse deviezenvoorraad op. Dat maakt je weerbaarder tegen financiële sancties. Na de invasie van Oekraïne brak vorig jaar kort financiële paniek in Rusland uit. Ook toen reageerden de autoriteiten vanuit macro-economisch oogpunt verstandig, onder meer met kapitaalcontroles.”

Niet alleen de overheid, zegt Astrov, ook het Russische bedrijfsleven heeft zich weerbaar getoond. „Anders dan in de Sovjet-Unie hebben we te maken met een grotendeels geprivatiseerde economie, die flexibel is gebleken.”

Bedrijven vonden alternatieve aanvoerroutes voor import en andere markten voor (energie-)export, met name in Azië. Astrov: „Die ondernemersgeest is wel indrukwekkend. Overigens is die flexibiliteit vanuit de particuliere sector geen vast gegeven. Poetin steunt in grote lijnen de markteconomie, maar onder anderen Prigozjin en zijn sympathisanten willen delen van de economie nationaliseren.”

Waarom is de roebelkoers zo gedaald?

De afgelopen maanden liep het Russische begrotingstekort flink op, naar 5,5 procent van het bbp in mei. In juni was weer sprake van een klein surplus. Hoe gaat het met de Russische staatsfinanciën?

„Maandcijfers kunnen sterk wisselen, maar het algemene beeld is dat de belastinginkomsten uit olie en gas de helft lager liggen dan een jaar geleden. Hogere belastinginkomsten uit de aangetrokken consumptie en import compenseren dit slechts voor een deel. De uitgaven zijn fors gestegen, vooral door de oorlog.

„Mensen in Moskou zijn bezorgd over het groeiende begrotingstekort. De overheid probeert nu, onder meer door oliewinsten anders te belasten, de belastinginkomsten op te krikken. Ook worden grote winstgevende bedrijven dit jaar eenmalig extra belast, er wordt geld uit het staatsinvesteringsfonds gehaald en er circuleren plannen voor bezuinigingen op de uitgaven, van wel 10 procent volgend jaar.”

Bezuinigen op uitgaven is in oorlogstijd niet makkelijk, zegt Astrov. De sociale uitgaven zijn onlangs juist hoger geworden door pensioenen te indexeren voor de inflatie, vorig jaar nog gemiddeld 13 procent. De overheid is een hoop geld kwijt voor uitkeringen aan soldaten, en aan families van gesneuvelde soldaten. In sommige regio’s waar veel dode soldaten vandaan kwamen, zijn uitkeringen aan hun families nu zelfs de belangrijkste bron van inkomsten.”

Een belangrijk doel van de sancties was vermindering van de Russische capaciteit om de oorlog te voeren. Is het Westen daarin geslaagd?

„Dat kan ik als econoom lastig beoordelen. De sancties hebben de economie wel echt getroffen: zonder sancties vorig jaar geen recessie, en zonder sancties geen dalende olie-inkomsten. Maar voor het verloop van de oorlog lijken me andere dingen belangrijker: dat de westerse militaire steun aan Oekraïne aanzienlijk is gebleken, en dat Oekraïne veel effectiever dan verwacht terugvecht.”