Hoge Raad berispt raadsheer vanwege poging tot ‘ondermijnen’ MH17-strafproces

Complotboek Volgens het Financieele Dagblad overhandigde de raadsheer een boek aan betrokken rechters en officieren dat Oekraïne als schuldige voor de MH17-ramp aanwijst.
De zitting van de strafzaak over het neerhalen van het MH17-toestel.
De zitting van de strafzaak over het neerhalen van het MH17-toestel. Foto Remko de Waal/ANP

Een raadsheer van het Gerechtshof Den Haag heeft geprobeerd het strafproces over de MH17-vliegramp te beïnvloeden. Dat deed ze door officieren van justitie en rechters een boek te overhandigen met daarin een „alternatief scenario” over het verloop van de MH17-ramp. De Hoge Raad heef de raadsheer daarop schriftelijk berispt, blijkt uit een vorige week gepubliceerde uitspraak. De raadsheer werkt nog wel voor het Haagse Gerechtshof, maar niet meer op de afdeling strafrecht.

Lees ook Na 8 jaar: levenslang én verrassende vrijspraak in MH17-proces

De Hoge Raad oordeelt dat de raadsheer „het gezag en de onpartijdigheid van de rechterlijke macht” heeft ondermijnd. Volgens het Het Financieele Dagblad ging het om het boek MH17. Een valse vlag terreuraanslag, geschreven door een broer van de raadsheer (onder pseudoniem). Het werk beschrijft een alternatieve theorie die Oekraïne aanmerkt als schuldige voor het neerhalen van het vliegtuig, waarbij in 2014 de 298 inzittenden omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

Een woordvoerder van de Hoge Raad bevestigt dinsdag dat het om het MH17-proces ging en dat de raadsheer in kwestie inmiddels op een andere afdeling werkt. Ze was zelf niet betrokken bij de zaak, maar probeerde de rechters, advocaten en officieren die dat wel waren te beïnvloeden met het boek en bijgevoegde leeswijzer. Dat gebeurde in augustus vorig jaar. Ook heeft ze de rechtszaak „een groot showproces” genoemd. Het boek heeft ze, samen met de schrijver ervan, eveneens in de Tweede Kamer bezorgd.

De Hoge Raad noemt de handelswijze „uit den boze”. „De betrokkene heeft het vertrouwen in de rechtspraak geschaad”, aldus een woordvoerder. De inhoud van het boek en haar standpunt over de MH17-afwikkeling zijn volgens de Hoge Raad niet van belang voor de zaak en sanctie. Elke mogelijke beïnvloeding van de rechtsgang kan leiden tot een straf.