Tour de France Femmes start volgend jaar in Rotterdam

Wielrennen Het wordt de eerste keer dat het evenement niet in Frankrijk van start gaat. De Tour de France Femmes wordt in 2024 voor de derde maal georganiseerd.
Tour de Femmes-winnares Annemiek van Vleuten tijdens de vrouwenkoers.
Tour de Femmes-winnares Annemiek van Vleuten tijdens de vrouwenkoers. Foto Rob Engelaar/ANP

De Tour de France Femmes zal volgend jaar op 12 augustus van start gaan in Rotterdam. De ‘Grand Départ’ van de derde editie van het wielerevenement loopt naar Den Haag, waar na 130 kilometer de eerste gele trui wordt uitgedeeld. Dat heeft de organisator maandag laten weten.

Het wordt één van de drie ritten die op Nederlandse bodem zal worden verreden. De dinsdag na de Grand Départ start de tweede Touretappe in Dordrecht. Ook komt er een tijdrit in Rotterdam. Het is de eerste keer dat de Tour de France Femmes buiten Frankrijk van start gaat.

Aboutaleb trots

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zei maandag trots te zijn dat zijn stad de eer heeft om de eerste etappe te organiseren. „De magie van de Tour verspreidt zich ver”, aldus Aboutaleb. „Dit onvergetelijke evenement zal onze burgers aanmoedigen om op hun fietsen te stappen en hun belevingswereld te vergroten.”

De Tour voor vrouwen van dit jaar gaat over bijna twee weken van start in Clermont-Ferrand, waar de mannen-Tour vandaag een rustdag heeft. Laatstgenoemde sportevenement is al op de eerste dag van juli begonnen.

De Tour van 2024 duurt met acht etappes tot 18 augustus en vindt plaats tussen de slotceremonie van de Olympische Zomerspelen in Parijs en de opening van de Paralympische Spelen. De rest van de route wordt in oktober onthuld.