Oekraïens leger boekt terreinwinst ten zuiden van Bachmoet

Oekraïens leger boekt terreinwinst ten zuiden van Bachmoet

Het Oekraïense leger heeft een „definitieve vooruitgang” geboekt ten zuiden van de zwaar bevochten stad Bachmoet, zo meldt de onderminister van Defensie Hanna Maljar op Telegram. De Oost-Oekraïense stad viel afgelopen mei na een strijd van negen maanden met tienduizenden doden in Russische handen.

Daarbij speelde vooral de Wagner-groep van Jevgeni Prigozjin een beslissende rol. Het was de enige grote terreinwinst die Rusland dit jaar in Oekraïne boekte. Momenteel zijn strijders van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov actief in de verdediging van Bachmoet.

Dat Oekraïense troepen nu het zuiden van de stad naderen is onderdeel van het onlangs begonnen tegenoffensief van president Volodymyr Zelensky. Maandagochtend meldde Kyiv dat er sindsdien 169 vierkante kilometer grondgebied is heroverd in het zuiden en 24 vierkante kilometer in het oosten, rond Bachmoet.

Maljar zei dat er ten noorden van Bachmoet geen veranderingen waren en gaf verder geen aanvullende informatie over dit gebied. Ze schrijft verder dat er „hard gevochten” wordt in de zuidelijke regio’s Melitopol en Berdjansk. Dat beaamde Zelensky in een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender ABC: „We boeken vooruitgang, zij het niet zo snel als we willen. Maar we boeken vooruitgang”, zei Zelensky. Hij zei „geen enkele druk” te voelen om sneller successen op het slagveld te boeken. „Het initiatief is van onze kant”.

Bekijk ook onze fotoserie: Van Bachmoet resteren alleen ruïnes

Oekraïense militairen vuren een houwitser af richting Russische stellingen bij Bachmoet. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Ook Gerasimov lijkt aanval Prigozjin te hebben overleefd: commandant verschijnt in video

Ook Valeri Gerasimov lijkt de aanval van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin te hebben overleefd. De prominent van het Russische leger verscheen in een maandag gepubliceerde video voor het eerst sinds de Wagner-muiterij weer in functie, meldt persbureau Reuters. Alsof er niets gebeurd was, gaf hij vanuit een witte leren stoel in een commandocentrum bevelen Oekraïense raketten te vernietigen. Het Russische ministerie van Defensie omschreef hem ‘gewoon’ als stafchef van het leger en commandant van het Russische leger in Oekraïne.

Maar zo gewoon is het niet, want ook Gerasimov zal nagelbijtend hebben toegekeken hoe verschillende Wagner-troepen 24 juni oprukten richting Moskou. Prigozjins voornaamste eis was dat defensieminister Sergej Sjojgoe en Gerasimov, op wie hij al tijdenlang kritiek had, zouden worden ontslagen. De machtige oprichter van Wagner keerde enkele honderden kilometers van het Kremlin verwijderd om, maar onduidelijk blijft wat hem heeft overgehaald. Over het lot van Prigozjin en zijn paramilitaire kartel is nog veel onduidelijk.

Sergej Sjojgoe (l) en Valeri Gerasimov (r) moesten volgens Prigozjin het veld ruimen. Foto Gavriil Grigorov/Sputnik via AP