Schapenboer in Drenthe gebeten door een wolf, politie schiet dier dood

Aanval wolf Het is voor zover bekend de eerste keer dat een wolf een mens heeft aangevallen sinds het dier weer terug is in Nederland.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat een wolf een mens aanvalt sinds het dier terug is in Nederland.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat een wolf een mens aanvalt sinds het dier terug is in Nederland. Foto Otto Jelsma/ANP

Een schapenboer in de Drentse plaats Wapse is zondagochtend aangevallen door een wolf. De politie heeft het dier vervolgens doodgeschoten. Dat zegt de politie tegen persbureau ANP, al moet nog wel worden bevestigd dat het echt om een wolf gaat.

Het slachtoffer zou in zijn arm gebeten zijn toen hij zijn schapen probeerde te beschermen tegen de wolf. Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens ANP gaf de burgemeester van de gemeente Westerveld, waar Wapse onder valt, vervolgens de opdracht om de wolf af te schieten. Het dier had ook meerdere schapen aangevallen.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een wolf een mens heeft aangevallen sinds het dier weer terug is in Nederland. De terugkeer van het dier, waarvan er naar schatting nu zo’n 35 rondlopen in Nederland, leidde tot maatschappelijke discussie. Omdat de wolf een beschermde diersoort is, mag het dier niet gedood of gevangen worden. Boeren zijn het daar vaak niet mee eens omdat zij hun vee willen kunnen beschermen.

Lees ook deze reportage met een wolvenconsulent: De vraag is niet of de wolf blijft, maar hoe je je schapen beschermt. ‘Je moet denken als een wolf’