In ether valt ‘nog altijd veel te verdienen’

FM-veiling Bedrijven trokken 152,8 miljoen uit om hun FM-frequenties veilig te stellen. Doel veiling: concurrentie en innovatie bevorderen.

De veiling heeft de staatskas 152,8 miljoen opgeleverd, ruim het dubbele van wat de overheid minimaal wilde ophalen.
De veiling heeft de staatskas 152,8 miljoen opgeleverd, ruim het dubbele van wat de overheid minimaal wilde ophalen. Foto ANP

De eerste veiling in twintig jaar van de landelijke FM-frequenties zorgt voor grote verschuivingen op de commerciële radiomarkt. Opvallende nieuwkomer: Financial News Radio, een bedrijf onder leiding van internetondernemer Joost Zuurbier, die fortuin maakte met de domeinnamenhandel. De grote verliezer is Mediahuis, moederbedrijf van onder andere NRC en De Telegraaf. Mediahuis moet afscheid nemen van twee frequenties, zo maakte minister Adriaansens (EZ en Klimaat) vrijdag bekend.

Talpa Radio bemachtigde als enige drie licenties en stelde daarmee frequenties veilig voor Radio 10, Radio 538 en Sky Radio. DPG Media, als eigenaar van onder meer NU.nl, de Volkskrant en AD een van de grootste spelers in de Nederlandse mediasector, breidt uit met een extra frequentie.

De biedingenstrijd om negen beschikbare FM-frequenties voor commerciële radio-organisaties begon dinsdag. Doel van de veiling was onder meer te zorgen voor meer concurrentie en innovatie in de radiosector. Adriaansens in een Kamerbrief: „Met deze nieuwe verdeling komt er voldoende gevarieerd en vernieuwend radio-aanbod tot stand.” Kijkend naar de nieuwe indeling van de frequenties lijkt de variatie eerder kleiner dan groter geworden. Zo is de plaats van jazz-zender Sublime (Mediahuis) overgenomen door Financial News Radio, net als BNR vooral gericht op nieuws voor de zakelijke markt.

Ruimte door DAB+

Maar volgens Remon Buter van mediabureau GroupM is er vanwege de opkomst van digitale DAB+-radio voldoende pluriformiteit in de radiomarkt. „Kleine zenders kunnen prima overleven in een DAB+-wereld.” DAB+ verklaart volgens hem waarom Mediahuis de frequenties voor Sublime en Slam! kon opgeven.

Met het behalen van een tweede FM-frequentie komt de „radiodroom” van DPG Media uit, zo laat Robert Bernink, algemeen directeur van Qmusic, weten. De precieze invulling is nog niet bekend. Hoewel Mediahuis graag drie vergunningen had gekregen, zegt Tom Klerkx, directeur Audio Mediahuis, toch tevreden te zijn. „Dankzij het resultaat van de veiling zullen onze luisteraars ook de komende jaren via FM naar Radio Veronica en 100% NL kunnen luisteren.” Slam! en Sublime FM zijn vanaf september enkel nog via internet en digitale radio (DAB+) te beluisteren. Sublime werd in oktober 2020 overgenomen door NRC Media, dat onder Mediahuis valt. Toen lichtte CEO Dominic Stas nog toe dat de overname „uitstekend past in onze groeiambitie op het gebied van audio”.

Dat minimaal één van de radiozenders van Mediahuis van de ether zou verdwijnen stond al vast. Mediahuis bezit nog vier commerciële zenders op de FM-band, maar het maximale aantal frequenties dat één organisatie mag bezitten, werd voor de veiling beperkt tot drie om ook kleinere zenders een kans te geven.

Noodverlenging

De veiling heeft de staatskas 152,8 miljoen euro opgeleverd, ruim het dubbele van het minimale bedrag van 73,7 miljoen euro dat de overheid wilde ophalen. De frequentie van Qmusic was het meest waard en werd door DPG Media voor ruim 27 miljoen gekocht. Talpa was de grootste investeerder: een kleine 60 miljoen voor de aanschaf van de drie licenties.

Dat mediabedrijven bereid waren veel neer te tellen bewijst dat de radiomarkt ondanks de afnemende populariteit van lineaire radio interessant blijft voor investeerders. „Radio wordt nog altijd het meest beluisterd via FM, waardoor er nog steeds veel aan advertentie-inkomsten te verdienen valt”, zegt Harald Hanemaaijer, woordvoerder van EZ en Klimaat. De nieuwe vergunningen lopen tot 2035.

Lang was het de vraag of de veiling wel plaats zou vinden. Oorspronkelijk zouden de vergunningen, die in 2003 werden verleend, een noodverlenging krijgen tot 2025. Het ministerie wilde hiermee mediabedrijven compenseren voor de financiële klappen die radiozenders als gevolg van de coronacrisis hebben gehad. Radiozender KINK dwong, met ruggensteun van DPG Media, bij de rechter echter af dat de FM-frequenties toch opnieuw werden geveild. Zonder succes voor de alternatieve muziekzender zelf: KINK wist geen licentie te verkrijgen in de radioveiling.