CDA-leider Hoekstra vindt val kabinet ‘onnodig’ en ‘niet uit te leggen’

PVV-leider Geert Wilders ‘klaar’ om in nieuw kabinet te stappen en sluit Rutte daarbij niet uit

PVV-leider Geert Wilders is blij dat het kabinet-Rutte IV gevallen is. „Het is een hele heuglijke dag”, zei hij vrijdagavond tegen het tv-programma Nieuwsuur. „We hebben er iedere dag voor geknokt dat het kabinet van Rutte en Kaag ermee ophoudt.”

De PVV is de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer en Wilders zegt bereid te zijn in een nieuw kabinet te stappen. „Mijn partij is er klaar voor. De PVV is de partij bij uitstek om ervoor te zorgen dat er een meerderheid ontstaat om de asielinstroom fors te beperken.”

Wilders ziet Rutte bij voorkeur niet terugkeren als premier, maar sluit dat ook niet uit. „De tijd dat wij partijen of personen bij voorbaat gaan uitsluiten moet voorbij zijn”, zo zei hij tegen Nieuwsuur. „Dus als Rutte niet alleen maar ketelmuziek maakt om meer stemmen te krijgen, dan moet hij ook boter bij de vis doen en moet hij met partijen als de mijne zaken doen.”

Fractieleider Sophie Hermans van de VVD zei vrijdagavond tegen het tv-programma Op1 niet met de PVV te willen regeren. „Dat zie ik niet gebeuren, want wij hebben daar eerder dingen over gezegd en daar is niks aan veranderd”. Volgens Hermans komen de asielvoorstellen van de PVV helemaal niet overeen met die van de VVD. „Hij wil uit Europa, er mag hier helemaal niemand meer naar toekomen.”

PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte (VVD) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

CDA-leider Hoekstra vindt val kabinet ‘onnodig’ en ‘niet uit te leggen’

CDA-leider en vicepremier Wopke Hoekstra vindt de val van het kabinet „onnodig”. Het is volgens hem „niet uit te leggen” dat de vier regeringspartijen hun verschillen niet hebben kunnen overbruggen en hij verwacht dat de asielproblemen alleen maar groter zullen worden door de val van het kabinet.

Hij had zelf nog door willen praten over een oplossing, zei hij na afloop van de extra ministerraad vrijdagavond. „Het was de moeite waard geweest om te kijken of je er nog uit had kunnen komen.” Hij vindt dat de opstelling van premier Mark Rutte „in het proces natuurlijk evident niet geholpen heeft”.