CBS: grootste groei medicijnkosten sinds 2007, totale zorguitgaven stabiliseren na coronajaren

Zorg Het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst voor de stijging van de medicijnkosten onder meer naar de introductie van nieuwe, dure geneesmiddelen in het basispakket. De groei van de zorguitgaven valt relatief lager uit dan andere jaren.
Het CBS wijst voor oorzaken van de stijging onder meer naar de introductie van nieuwe, dure geneesmiddelen in het basispakket.
Het CBS wijst voor oorzaken van de stijging onder meer naar de introductie van nieuwe, dure geneesmiddelen in het basispakket. Foto Ilvy Njiokiktjien

De kosten voor geneesmiddelen in Nederland zijn het afgelopen jaar met 7,1 procent gestegen ten opzichte 2021. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het is de grootste groei sinds 2007. Het gaat om medicijnen die via apotheken, drogisterijen en supermarkten worden verkocht. Medicijnen verstrekt aan mensen in zorginstellingen werden niet in het onderzoek meegenomen. Het CBS wijst voor oorzaken van de stijging onder meer naar de introductie van nieuwe, dure geneesmiddelen in het basispakket.

Afgelopen jaar gaf de overheid 1,5 miljard euro meer uit aan zorg en welzijn dan in 2021. Dat is een stijging van 1,2 procent. In totaal werd in 2022 zeker 126,2 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn, waaronder bijvoorbeeld kinderopvang valt. Ook de gemiddelde zorguitgaven per persoon stegen met 18 euro. De Nederlander gaf in 2022 gemiddeld 7.129 euro uit aan zorg en welzijn.

De groei van de zorguitgaven valt relatief lager uit dan andere jaren. Dat komt volgens het CBS door het wegvallen van het merendeel van de coronagerelateerde uitgaven in 2020 en 2021. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, stegen de uitgaven met 17,5 procent. Het aandeel van de zorguitgaven in het bruto binnenlands product was 13,2 procent. Daarmee kwam dat aandeel weer terug op het niveau van voor de pandemie.

Weggevallen coronakosten

Ook de kosten van kinderopvang en maatschappelijke opvang, zoals bijvoorbeeld thuislozen- of asielopvang, stegen het afgelopen jaar. De coronakosten die wegvielen waren met name de uitgaven voor testen en vaccineren en de eenmalige zorgbonus die zorgmedewerkers ontvingen. Die kosten vielen voornamelijk weg bij aanbieders van preventieve zorg, waaronder de GGD-instellingen en verstrekkers van ondersteunende diensten, zoals laboratoria.

Eind vorig jaar berekenden de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en Eurostat al dat Nederland per inwoner meer aan zorg uitgeeft dan bijna alle andere Europese landen. Alleen Duitsland bleek hogere uitgaven per inwoner te hebben. In 2018 registreerden nog negen Europese landen hogere zorguitgaven per inwoner.

Lees ook: Zorgkosten gaan fors stijgen, maar effectief beleid kan die ontwikkeling nog dempen