Pensioenfonds ABP stapt jaar later over naar nieuwe pensioenstelsel

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, wil het jaar uitstel gebruiken om „processen en systemen nog beter en uitgebreider te testen”.

ABP benadrukt dat het gaat om een keuze uit zorgvuldigheid, en niet omdat er problemen zijn.
ABP benadrukt dat het gaat om een keuze uit zorgvuldigheid, en niet omdat er problemen zijn. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Pensioenfonds ABP stapt niet in 2026, maar pas op 1 januari 2027 over naar het nieuwe pensioenstelsel. Het fonds, met zo’n drie miljoen deelnemers het grootste van Nederland, wil zo garanderen dat de nieuwe regels voor pensioenen op een „goede en zorgvuldige manier” doorgevoerd worden. Dat staat in een donderdag gepubliceerde verklaring.

De hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel is een enorme operatie. Het huidige Nederlandse pensioenvermogen van zo’n 1.500 miljard euro moet worden verdeeld over miljoenen individuele pensioenpotjes. Daar komt flink wat rekenwerk, nieuwe ict-systemen en andere werkprocessen bij kijken. ABP benadrukt dat het gaat om een keuze uit zorgvuldigheid, en niet omdat er problemen zijn: „We zullen het extra jaar gebruiken om de nieuwe processen en systemen nog beter en uitgebreider te testen.”

Het jaar uitstel is mogelijk door een toezegging die pensioenminister Carola Schouten (ChristenUnie) eind mei deed tijdens de behandeling van de wet in de Eerste Kamer. Nadat weifelende partijen CDA, GroenLinks en PvdA hun zorgen hadden geuit over een gehaaste overstap, verschoof zij de uiterlijke overgangsdatum met een jaar naar 1 januari 2028. ABP houdt met de nieuwe datum van 1 januari 2027 dus nog altijd een jaar speling richting de uiterlijke overstapdatum.

De nieuwe pensioenwet is per 1 juli in werking getreden. Het is nu de beurt aan de werkgeversorganisaties en vakbonden, de zogeheten sociale partners, om keuzes te maken over het nieuwe pensioenstelsel. Die gaan bijvoorbeeld over de verdeling van het geld over de individuele pensioenpotjes en het vullen van een eventuele solidariteitsreserve om pensioenen te verhogen in mindere tijden. Vervolgens gaan de fondsen en uitvoeringsorganisaties met die keuzes aan de slag.

Lees ook: De pensioenfondsen staan nu voor een monsteroperatie

De meeste fondsen kiezen ervoor om ruim voor de uiterste datum de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel te maken. Zo kunnen zij eventuele onvoorziene problemen nog opvangen. Daarnaast gaan de fondsen de komende tijd meer communiceren met hun deelnemers om hen te informeren over wat het nieuwe pensioenstelsel voor hen betekent.