Voormalig politiemedewerker die info lekte over Lil Kleine krijgt 150 uur taakstraf

Politie Volgens de rechtbank heeft de 22-jarige voormalige agent de privacy van Scholten en het imago van het politiekorps beschadigd. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan twee zedenmisdrijven.
De voormalige agent had op sociale media beschreven hoe Lil Kleine in februari een nacht in een politiecel had doorgebracht.
De voormalige agent had op sociale media beschreven hoe Lil Kleine in februari een nacht in een politiecel had doorgebracht. Foto Sem van der Wal/ANP

De voormalig politiemedewerker van de Eenheid Amsterdam die vorig jaar informatie lekte over Lil Kleine toen hij in de cel zat, is veroordeeld tot 150 uur taakstraf, waarvan vijftig uur voorwaardelijk, en een dag celstraf. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Volgens de rechtbank maakte Michael B. (22) zich schuldig aan schending van zijn geheimhoudingsplicht en aan twee zedenfeiten.

B. beschreef op sociale media hoe Jorik Scholten, de echte naam van de artiest, in februari een nacht in een politiecel had doorgebracht. Scholten zat toen vast op verdenking van mishandeling. B. had van zijn collega’s gehoord dat de artiest niet wilde eten, moest huilen en telkens verzocht om te mogen roken. Deze informatie deelde hij op Snapchat, wat vervolgens terechtkwam bij een zogeheten juicekanaal. De politie begon hierna een onderzoek, waaruit bleek dat B. ook twee zedendelicten had gepleegd. Hij werd bij de eenheid ontslagen.

B. stuurde voornamelijk seksueel getinte berichten naar een meisje van twaalf. In een van die berichten stuurde hij een foto van zijn geslachtsdeel en probeerde hij haar te verleiden tot het plegen van ontuchtige handelingen. Het waren berichten „waar een meisje van die leeftijd niet mee geconfronteerd zou moeten worden”, aldus de rechtbank. B. stuurde de berichten dit in 2020, toen hij bij de politie werkte. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij met zijn „onbetamelijke gedrag” de grenzen van een minderjarige heeft overschreden.

Volgens de rechtbank heeft B. niet alleen de privacy van Scholten beschadigd, maar ook het imago van het politiekorps schade toegebracht. Het OM eiste eerder een celstraf van vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Maar omdat B. al is ontslagen en verder een blanco strafblad heeft, zag de rechtbank reden om daarvan af te wijken.