N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Na drie jaar heeft Triodos woensdag de handel in certificaten heropend. Doordat de certificaten ruim 40 procent in waarde zijn gedaald, hebben bezitters van de stukken bij elkaar honderden miljoenen euro’s verloren.
Sinds zijn oprichting in 1980 gaf Triodos certificaten van aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Vervolgens kocht de bank die zelf weer in, als er meer verkooporders dan kooporders waren. Dat systeem werd tijdens de coronapandemie stilgelegd toen beleggers beleggers massaal hun certificaten in geld wilden omzetten, bijvoorbeeld om hun bedrijf overeind te houden.
De certificaten werden voordat het handelssysteem stil kwam te staan voor 84 euro verhandeld. Woensdag was een certificaat slechts 50 euro waard. Eind 2021 hield de bank al rekening met een waardeverlies van zo’n 45 procent, wat zou neerkomen op een verlies van 550 miljoen euro.
Financiële problemen
Het stilleggen van de handel leidde tot veel boosheid onder beleggers. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters, die de belangen van kleine beleggers behartigt, hadden veel certificaathouders tussen de 40.000 en 80.000 euro geïnvesteerd in certificaten. Zij konden drie jaar lang niet bij hun geld, wat soms tot grote financiële problemen leidde.
Die boosheid bracht de in een stichting verenigde certificaathouders en Triodos eind vorig jaar tegenover elkaar in de rechtszaal. Bij de Ondernemingskamer in Amsterdam werd gekeken of sprake was van verwijtbaar handelen door de bank. Uiteindelijk besloot het hof geen onderzoek in te stellen naar wanbeleid.