Hoe Barbie en Ken in een geopolitiek mijnenveld zijn beland

Zuid-Chinese Zee Vietnam verbiedt de nieuwe live action-film over Barbie vanwege een wereldkaart die Chinese territoriale claims lijkt te bevestigen.

Een wereldkaart in de nieuwe Barbie-film ondersteunt volgens de Vietnamese filmkeuring een Chinese territoriale claim, reden om de komedie uit de bioscoop te weren.
Een wereldkaart in de nieuwe Barbie-film ondersteunt volgens de Vietnamese filmkeuring een Chinese territoriale claim, reden om de komedie uit de bioscoop te weren. Still uit de trailer

Ze heeft haar zuurstokroze fantasiewereld nog maar nauwelijks verruild voor de echte, of Barbie is al een geopolitiek mijnenveld binnengestruikeld. Dat deed ze niet op hoge hakken, maar op zeer praktische Birkenstocks, zo suggereert de trailer van de eerste live action-film over de beroemde modepop en haar eeuwige metgezel Ken. Barbie wordt daarin uit Barbieland verbannen omdat ze ‘niet perfect’ is, en gaat op reis om zichzelf en de échte wereld te ontdekken.

Die echte wereld valt niet mee: nog voor ze goed en wel is vertrokken, maakt Barbies distributeur Warner Bros. al kennis met de harde realiteit, waarin landjepik, oplopende spanningen, het VN-Zeerechtverdrag, en de Vietnamese filmkeuring een hoofdrol spelen. De censor ontwaarde op een getekende wereldkaart die even achter Barbie te zien is, namelijk de beruchte ‘negenstreepjeslijn’ of ‘koeientong’ – die Chinese territoriale claims in de Zuid-Chinese Zee ondersteunt. De film, die op 21 juli zou uitkomen, wordt daarom uit de Vietnamese bioscopen verbannen, zo melden lokale media waaronder de regeringskrant Tuoi Tre.

https://www.youtube.com/watch?v=pBk4NYhWNMM

Territoriale claims

De negenstreepjeslijn is een Chinese kaart uit 1947, waarop met negen streepjes het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee is ingelijfd bij de Chinese wateren. Het gebied is van groot economisch en strategisch belang: het verbindt de belangrijke handelsroutes door de Straat Luzon en de Straat Malakka, en is rijk aan vis en olie- en gasvelden.

In de Zuid-Chinese Zee woeden dan ook vele territoriale conflicten, hoofdzakelijk tussen enerzijds China en anderzijds Taiwan, de Filippijnen, Maleisië, Brunei, Indonesië en dus ook Vietnam, hoewel die landen ook onderlinge grensgeschillen hebben. Vietnam en China twisten er onder meer over de Paracel-eilanden, de Spratly-eilanden en een deel van de Golf van Thailand.

Lees ook Chinese vissers weten het zeker: ‘Die zee is altijd al van ons geweest’

In 2016 oordeelde het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag dat de Chinese claims in het gebied niet rechtsgeldig zijn, maar daar trekt Beijing zich weinig van aan. Regelmatig komt het in de Zuid-Chinese Zee tot gespannen ontmoetingen met Chinese vissersboten, marineschepen of de kustwacht.

Barbie is niet de eerste die haar vingers aan de kwestie brandt. Eerder werden de animatiefilm Abominable (2019) en de actiefilm Unchartered (2022) in verschillende landen in de regio al om dezelfde reden verboden.