Teken maken handig gebruik van statische elektriciteit om over te springen

Biologie Springen kunnen ze niet, maar toch zijn teken in staat om door de lucht korte afstanden te overbruggen.

Een nymf van de gewone schapenteek (Ixodes ricinus) wordt aangetrokken door een statische nylon bal.
Een nymf van de gewone schapenteek (Ixodes ricinus) wordt aangetrokken door een statische nylon bal. Vertraagd afgespeeld fragment van een filmpje van de onderzoekers.

Wie tijdens een wandeling door het hoge gras loopt kán daarbij ongewenst gezelschap krijgen van een teek. En daarvoor hoef je niet eens daadwerkelijk met je lijf de grashalm te raken waar de teek op zit, schrijven Britse onderzoekers in Current Biology. Want hoewel teken niet kunnen springen, blijken ze wel handig gebruik te kunnen maken van statische elektriciteit. Daardoor kunnen ze afstanden van enkele millimeters overbruggen in de lucht, meer dan hun eigen lichaamslengte.

Wereldwijd zijn er bijna duizend soorten teken bekend. Daarvan komen er een stuk of vijftien voor in Nederland. Lang niet al die teken hebben het op mensenbloed voorzien. De gewone schapenteek (Ixodes ricinus) is een van de soorten die onder andere de mens als ‘gastheer’ hebben, en ook de borreliabacterie kan overdragen. Die bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Rubberen zolen

Dat mensen elektrisch geladen kunnen zijn, weet iedereen die weleens een statische schok heeft gekregen. Die lading ontstaat door wrijving (bijvoorbeeld van een ballon over een fleecetrui of van rubberen zolen over tapijt) en komt vrij in de vorm van een schok als je vervolgens een geleidend materiaal aanraakt – denk aan een deurklink. Ook andere zoogdieren hebben zulke elektrostatische lading, net als vogels en reptielen: allemaal dieren die weleens dienen als gastheer (dus voedselbron) voor een bloeddorstige teek.

Zo’n elektrisch veld kan aantrekkend werken. Houd je de opgewreven ballon bij je haren, dan gaan die rechtovereind staan. Zou het dan niet kunnen, zo vroegen de Britse biologen zich af, dat statische elektriciteit in de buurt van vegetatie óók op teken werkt?

Om dat te onderzoeken hielden ze teken met roestvrijstalen tangen in de buurt van statisch geladen konijnenpoten, en ontdekten zo dat de teken daadwerkelijk werden aangetrokken door de poten: ze konden afstanden van enkele millimeters tot zelfs centimeters overbruggen door de lucht. Geen geringe prestatie, aangezien de teken zelf gemiddeld 1 millimeter lang waren.

Vervolgens berekenden ze met computermodellen de ‘elektrostatische voetafdruk’ van diverse tekengastheren. Zo blijkt een koe het sterkst geladen in de buurt van de neus, de staart en de poten, en kan de oppervlaktespanning van een statische koe zeker zo’n 750 volt bedragen. Zeker op enkele millimeters afstand van het gras is de sterkte van het elektrisch veld dusdanig dat de teek kan worden aangetrokken.

Verticale beweging

In vervolgexperimenten werden teken op een aluminium plaat onder een elektrode geplaatst. Als die elektrode aanstond, met een voltage van 750 om de koe te simuleren, werden de teken erdoor aangetrokken. Sommige teken overbrugden daarbij de volledige afstand van 3 millimeter, andere kwamen een klein eindje omhoog van de plaat. Als de elektrode niet aanstond, kwamen de teken niet van de plaat af, met uitzondering van één teek die een klein beetje omhoog bewoog. Maar die beweging ontstond, aldus de onderzoekers, doordat de teek net uit zichzelf bewoog.

Hoe kleiner de te overbruggen afstand is, des te lager het benodigde voltage: voor 0,1 millimeter volstaat 26 tot 29 volt bijvoorbeeld. Bovendien moesten de teken in het experiment omhoog bewegen, tegen de zwaartekracht in. Voor een verticale beweging, van grasspriet naar mensenbeen, volstaat wellicht een minder sterk elektrisch veld. Hoewel het in het onderzoek uitsluitend ging om nymfen, oftewel jongvolwassen teken, vermoeden de onderzoekers op basis van nog niet gepubliceerde resultaten dat de statische aantrekking ook voor volwassen teken geldt.

Speciale wandelkleding

Omdat teken niet kunnen springen helpt deze statische elektriciteit ze om op een gastheer te landen. Ook zorgt het elektrisch veld er vermoedelijk voor dat ze niet meteen weer loslaten, nog voor ze zich fatsoenlijk hebben kunnen vastbijten. Mogelijk kunnen de teken zelfs het elektrische veld van andere dieren waarnemen, speculeren de onderzoekers. Zo weten ze dan beter waar ze hun gastheer moeten zoeken. Maar voor die theorie is nog geen duidelijk bewijs.

Waar de auteurs sowieso potentie in zien, is de ontwikkeling van speciale antistatische wandelkleding. In het ideale geval zouden zulke kleren het aantal tekenbeten, en daarmee ook het aantal besmettingen met de ziekte van Lyme, sterk doen dalen.

De teken zijn overigens niet de eerste dieren waarbij de werking van elektrische velden is onderzocht: ook spinnen die zich op windstille dagen door de lucht verplaatsen aan een ragfijne draad, maken daarbij soms gebruik van statische elektriciteit.