Gezond eten ja, maar vooral ook relaxed

Hoe eten mensen en wat zegt dat over hun leven? Deze week: Mandy Reekers en Jerry de Maar leren anderen om simpel en gezond te koken.

Als er vroeger bij Mandy Reekers (26) thuis iets omviel, was er paniek. Ze was een paar dagen 18 toen ze Jerry de Maar (26) leerde kennen. Op hun derde date aten ze bij zijn ouders, in hun sprookjesachtige binnentuin in het centrum van Castricum. Er viel een fles wijn om. Mandy Reekers sprong op, wilde gelijk ingrijpen. Maar de familie zei: ‘Ga lekker zitten joh. Die fles ligt al, en die ligt er straks ook nog wel. We gaan eerst even eten.’ Reekers: „Oh, dacht ik. Zo kan het dus ook.”

Wat ook anders was: het belang van het eten dat op tafel kwam. Jerry de Maar zat op de koksopleiding, van jongs af aan al wist hij dat hij chef wilde worden. Van jongs af aan hielp hij zijn moeder met het eten, samen plukten ze groentes uit de moestuin.

Maar na vier jaar werken in de horeca was de romantiek verdwenen. In het restaurant was hij alleen maar bezig met massaproductie en voorbereidend werk – eindeloos courgettes in kleine stukjes snijden, of een hele dag aardappelsalade maken. Of carpaccio uitleggen op vellen plastic folie, zodat het in de avond zo op een bord gekwakt kon worden. Een beetje rucola erover en klaar. Dat was niet zijn idee van koken en het naar je zin hebben op je werk.

Als je geld wilt verdienen en zekerheid wilt dan moet je de techniek in, zei zijn vader toen hij vroeg wat hij dan moest doen. Hij werd verwarmingsmonteur. Prima werk, relaxt, de weken gingen snel voorbij. Maar hij voelde wel bar weinig bij het werken met tangen en sleuteltjes, zoals de andere monteurs. „Even lekker een storing oplossen, dat had ik niet.”

Mandy Reekers werkte als secretaresse bij een bank, maar ook zíj zat niet op de goede plek. Toen ze een keer samen in de keuken stonden, ging er een lampje branden. Van Jerry had ze geleerd dat gezond én lekker eten niet twee aparte werelden zijn. En hij vond het erg leuk om uit te leggen welke smaken goed samengaan. Champignons bakken met knoflook, citroen en harissa. Aubergine grillen met paprikapoeder, zout en een beetje honing. Courgette uitschrapen en vullen met olijventapenade.

Die dag ontstond het idee voor hun bedrijf. Ze zegden allebei hun baan op en nu, twee jaar later, leren Mandy Reekers en Jerry de Maar anderen online en live via Zoom hoe je simpel en gezond kunt koken, met groenten en kruiden in de hoofdrol. Of hoe je gezond kunt eten op de camping, met één gaspitje en weinig attributen. Zelf eten ze vanavond gewokte groenten met verse salie, rozemarijn, olijven en guacemole.

Hun baan opzeggen was best spannend, maar om gelukkig te zijn moet je de regie nemen, zegt Mandy Reekers. Dat leerde ze op haar 18de al. Ze zat toen in groepstherapie, waar ze veruit de jongste was. Ze keek naar één van de moeders en dacht: als ik zo doorga, als ik in de slachtofferrol blijf hangen, dan zit ik hier over een paar jaar weer. Misschien wel als moeder van een kind en met mijn leven nog steeds niet op orde. „Daar maakte ik de keuze dat ik er wél wat van ga maken.”