Aantal migranten naar Nederland voor het eerst boven niveau van voor coronapandemie

CBS-cijfers Doordat in februari 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak, steeg het aantal migranten dat uit dat land naar Nederland kwam fors. Ook golden er vorig jaar veel minder reisrestricties dan het jaar ervoor.
Asielzoekers wachten buiten Ter Apel op een bus.
Asielzoekers wachten buiten Ter Apel op een bus. Foto Kees van de Veen

Over heel 2022 zijn er zo’n 403.000 migranten naar Nederland gekomen, 151.000 meer dan een jaar eerder. Een groot deel van die stijging kwam door de oorlog in Oekraïne die op 24 februari van dat jaar uitbrak. Ook golden er in 2021 nog aanzienlijk meer coronamaatregelen, die het voor migranten moeilijker maakte om naar andere landen te reizen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Voor het eerst lag het migratiecijfer weer hoger dan in 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie de wereld in zijn greep kreeg. Van de ruim vierhonderdduizend migranten maakten ruim 108.000 mensen gebruik van de zogeheten Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Die regeling maakt het voor mensen die uit Oekraïne vluchtten mogelijk om in Nederland opvang, zorg en onderwijs- en arbeidsmogelijkheden te krijgen. Behalve mensen uit Oekraïne nam ook de migratie uit andere niet-EU-landen toe, met 35 procent. Daarmee nam het totale aantal immigranten uit landen buiten de EU, inclusief Oekraïne dus, toe tot 230.000.

Hoogste aantal sinds eeuwwisseling

Van migranten die asiel aanvroegen in Nederland kwam 52 procent uit Syrië. Overige landen van herkomst waar veel asielmigranten vandaan kwamen waren Turkije, Afghanistan, Jemen en Eritrea. Migratie uit EU-lidstaten steeg ten opzichte van het jaar ervoor met 10 procent, zo’n negenduizend mensen, en kwam daarmee uit op 129.000. Het totale aantal migranten dat naar Nederland kwam lag met 403.000 op het hoogste aantal sinds het begin van deze eeuw.