Weg van Heineken kunnen Pepsi en Sisi onder Deense leiding weer groeien

Overname Heineken verkoopt Vrumona, de dochter uit Bunnik die al sinds 1945 vruchtenlimonades maakt, aan het Deense Royal Unibrew.

Waterflesjes van Sourcy, het huismerk van Vrumona.
Waterflesjes van Sourcy, het huismerk van Vrumona. Foto Harold Versteeg / ANP / Hollandse Hoogte

Vrumonianen, zo noemen de 325 medewerkers van frisdrankfabrikant Vrumona in Bunnik zichzelf. Ze hoorden afgelopen maandag dat ze worden overgenomen door een Deense branchegenoot, Royal Unibrew. De huidige eigenaar, brouwer Heineken, verkoopt de dochtermaatschappij voor 300 miljoen euro.

Vrumona, afgeleid van het woord vruchtenlimonade, begon na de Tweede Wereldoorlog, eerst met de verkoop van frisdrank met een ananassmaak en daarna met appelsap. Via een licentie met het Amerikaanse Pepsico groeide het bedrijf uit tot de tweede frisdrankproducent van Nederland, na Coca-Cola. Ook merken als Sisi, Royal Club Sourcy en Rivella komen uit Bunnik. Sinds 1968 is de firma onderdeel van Heineken.

Hester Duursema, verantwoordelijk voor de communicatie bij de frisdrankfabrikant, sprak maandag haar mede-vrumonianen toe over de voorgenomen overname. De reacties waren volgens Duursema overwegend positief, omdat de Denen serieuze plannen hebben om de productiecapaciteit in Bunnik uit te breiden en te investeren in een duurzamere bedrijfsvoering.

Binnen Heineken was Vrumona (jaaromzet 200 miljoen euro) ondergesneeuwd geraakt door de andere biermerken. Er werd weinig meer geïnvesteerd in de fabriek in Bunnik omdat Heineken zich wil richten op de biermarkt, met name de duurdere biersoorten en alcoholvrije varianten. Royal Unibrew heeft wel uitbreidingsplannen voor de nieuwe Nederlandse dochter. Mogelijk gaat Unibrew ook Scandinavische frisdrankmerken maken in Bunnik, zoals het citroen-achtige sportdrankje Faxe Kondi dat in Denemarken populair is.

In het najaar definitief

Bij Royal Unibrew werken ruim 2.600 mensen. De Denen hebben net als Vrumona ook een overeenkomst met Pepsico. De jaaromzet in 2022 bedroeg 11,5 miljard Deense kronen (1,5 miljard euro). De overname wordt naar verwachting in het najaar definitief. Het aandeel Heineken steeg maandag 2 procent.

Inmiddels is water met een smaakje een van de best verkopende producten

De Vrumona-fabriek werd begin jaren vijftig gebouwd bij Bunnik, in de smalle taartpunt tussen de spoorlijn en de A12. De 325 medewerkers gaan na goedkeuring door de ondernemingsraad allemaal voor Unibrew werken. Circa tweehonderd van hen werken in de frisdrankproductie. In Bunnik produceren ze nu zo’n drie miljoen hectoliter frisdrank per jaar. Unibrew maakt meer dan 10 miljoen hectoliter.

Royal Club en 7-up zijn merken die Vrumona in 1968 overnam van de Rotterdamse firma Tims. De populairste drank is nog altijd cola, en dan met name de suikervrije variant. Niet alle Vrumona-drankjes waren succesvol: eind jaren zeventig kwam ‘Snor’ op de markt, een bruinige zoete drank die een laag schuim op de bovenlip achterliet. Het product werd na een jaar weer uit de winkel gehaald.

Inmiddels is water met een smaakje een van de best verkopende producten. Het huismerk ‘Sourcy’ klinkt weliswaar alsof het uit het buitenland komt, maar het bronwater in die flessen is Utrechts grondwater, afkomstig van regenwater dat 250 jaar geleden op de Utrechtse heuvelrug viel.