Negen nominaties voor cabaretprijs Poelifinario

Cabaretprijs De nominaties voor de Poelifinario laten opnieuw zien dat het Nederlandse cabaret momenteel wordt gedomineerd door mannelijke makers.

Yentl en de Boer zijn de enige vrouwen die zijn genomineerd voor een Poelifinario.
Yentl en de Boer zijn de enige vrouwen die zijn genomineerd voor een Poelifinario. Foto Robin Utrecht

Zeven cabaretiers en twee duo’s zijn genomineerd voor een Poelifinario, de jaarlijkse prijs voor de beste cabaretvoorstelling van het voorbije seizoen. De cabaretjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de nominaties deze maandag bekend.

In elk van de drie categorieën van de Poelifinario – engagement, entertainment en kleinkunst – deelde de jury dit jaar drie nominaties uit. Opvallend is dat maar één nominatie naar vrouwen gaat. Die is voor Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer) voor hun show Modderkruipers. Ook in 2022 ging slechts één nominatie voor een Poelifinario naar een vrouw. De vrouwelijke winnaars waren Sara Kroos en Elke Vierveijzer, die de prijs twee jaar geleden wonnen.

In de categorie entertainment gaan de nominaties naar drie mannen die elk door de jury geroemd worden om hun humor: René van Meurs met 2636 („hoog tempo aan originele grappen”), Roué Verveer met Gewoon Roué („zorgt voor een bulderende lach”) en Kasper van der Laan met Warm („uitbundig plezier”).

Drijvende horeca

In de categorie engagement benadrukt de jury de maatschappelijke betrokkenheid van de genomineerden Merijn Scholten (Team Solo), Peter Pannekoek (DNA) en Patrick Nederkoorn (Hoogtij).

Scholten maakte in het afgelopen seizoen zijn eerste soloprogramma. Hij was eerder succesvol met Thomas Gast, als cabaretduo de Partizanen. Volgens de jury maakte hij met Team Solo „op geraffineerde wijze het onvermogen van de mens voelbaar”. In zijn show speelde Scholten in een hoog tempo karakters zoals een overwerkte zorgmedewerker die flitsbezorger werd, en iemand met een passie voor drijvende horeca.

Voor de Poelifinario in de categorie kleinkunst gingen de nominaties naar Yentl en de Boer , naar Flip Noorman (Love It), het duo Kommil Foo (Grind).

Maandag maakte de VSCD Cabaretjury ook vier nominaties bekend voor de Neerlands Hoop, voor de meest veelbelovende theatermaker in het cabaret. Die nominaties zijn voor Kim Schuddeboom (Ongeschreven), Saman Amini (Saman Amini’s Integratieplan), het duo n00b (n00b speelt n00b) en Christian van Eijkelenburg (Drift).