Geweld ‘minder intens’ tijdens vierde nacht van rellen in Frankrijk

Onrust in Frankrijk Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin werden er 471 arrestaties verricht, vergeleken met 917 de nacht ervoor.
Brandweerlieden blussen vrijdag een bus die in brand is gestoken bij confrontaties tussen betogers en oproerpolitie in Nanterre, een voorstad van Parijs.
Brandweerlieden blussen vrijdag een bus die in brand is gestoken bij confrontaties tussen betogers en oproerpolitie in Nanterre, een voorstad van Parijs. Foto Mohammed Badra / EPA

In Frankrijk hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de vierde opeenvolgende nacht rellen plaatsgevonden naar aanleiding van de dood door een politiekogel van de tiener Nahel M. Het geweld is echter in intensiteit afgenomen, stelt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Dat melden internationale persbureaus.

Er werden volgens Darmanin 471 arrestaties verricht, vergeleken met 917 de nacht ervoor. Het was onder meer onrustig in Marseille, Lyon, Toulouse, Lille en in Parijs, waar Nahel M., een 17-jarige van Algerijnse afkomst, dinsdag werd neergeschoten in de buitenwijk Nanterre. Sindsdien zijn gebouwen en voertuigen in brand gestoken en winkels geplunderd.

De Franse autoriteiten zetten 45.000 politiemensen in en gebruikten pantserwagens. Eerder op de dag vroeg de Franse regering lokale autoriteiten in heel Frankrijk om het bus- en tramverkeer vanaf 21.00 uur stil te leggen. Enkele grote publieke evenementen werden geannuleerd.

Lees ook: Samen met politie, ouders en sociale media wil Macron de rellen stoppen

Explosie in havengebied

In de Zuid-Franse stad Marseille werden 87 arrestaties verricht. In het havengebied van de stad deed zich een explosie voor, waarbij vermoedelijk geen gewonden vielen. Relschoppers in het centrum plunderden een wapenwinkel en stalen enkele jachtgeweren, maar geen munitie, aldus de politie. De burgemeester van Marseille heeft de Franse regering vrijdagavond om versterking gevraagd.

Een politieagent schoot dinsdag in Nanterre van dichtbij op Nahel, die staande was gehouden wegens een verkeersovertreding. De tiener stopte aanvankelijk maar reed vervolgens door. Zijn dood, vastgelegd op video, heeft geleid tot hevige protesten van arme en raciaal gemengde gemeenschappen over politiegeweld en racisme. Zaterdag wordt hij begraven.