Manchester United heeft Wout Weghorst na één prijs en nul competitiedoelpunten niet meer nodig

Voetbal De Nederlandse aanvaller won met Manchester United de League Cup. In de Engelse Premier League kon hij vanwege zijn gebrekkige rendement niet overtuigen.
Wout Weghorst kwam in zeventien competitiewedstrijden in actie voor Manchester United.
Wout Weghorst kwam in zeventien competitiewedstrijden in actie voor Manchester United. Foto Daniel Dambury/EPA

Wout Weghorst is volgend seizoen niet langer speler van Manchester United. De Engelse topclub onder leiding van coach Erik ten Hag maakte vrijdag bekend na een half jaar afscheid te nemen van de 30-jarige aanvaller, die na het WK in Qatar voor een verhuurperiode overkwam van de Turkse club Besiktas. Die club had Weghorst op zijn beurt weer gehuurd van het Engelse Burnley, waar Weghorst nog twee jaar onder contract staat.

Weghorst kon met name in de eerste fase van zijn verhuurperiode op veel speeltijd rekenen. Mede door enkele blessuregevallen bij ploeggenoten werd hij geregeld op het middenveld, achter zijn natuurlijke spitspositie, ingezet. Voor zijn harde werk kreeg hij waardering van ploeggenoten en in de Engelse media, maar overtuigen kon Weghorst vanwege zijn gebrekkige rendement nooit echt. In zeventien competitiewedstrijden kwam hij niet tot scoren. Wel scoorde hij eenmaal in zowel de Europa League als de League Cup. In de finale van het bekertoernooi leverde hij de assist voor de 2-0 van Marcus Rashford.

Schijnwerpers op het WK

Weghorst moet zich na de zomerstop melden bij Burnley, dat onlangs promotie naar de Premier League afdwong. Als Weghorst bij Burnley blijft, mag hij bewijzen wel degelijk het verschil te kunnen maken op het hoogste Engelse niveau. In een eerdere periode voor Burnley kwam hij in twintig wedstrijden tot slechts twee doelpunten. Daarvoor speelde de international ook voor het Duitse VfL Wolfsburg, AZ, Heracles Almelo en FC Emmen – allemaal clubs waarvoor hij veel vaker trefzeker was.

Een transfer naar een andere club is niet uitgesloten. De zomerse transfermarkt is de afgelopen weken op gang gekomen en loopt in Engeland tot en met 1 september. Op het WK voetbal kende Weghorst een zeer succesvolle invalbeur in de kwartfinale, toen hij namens het Nederlands elftal tegen Argentinië met twee late doelpunten een strafschoppenserie afdwong. Daarin werd Nederland uitgeschakeld en was Weghorst tot tranen geroerd.

Lees ook dit artikel van rond zijn overgang: Waarom Manchester United bij Wout Weghorst is uitgekomen