Peter Hein van Mulligen presenteerde de nieuwe rekenmethode van het CBS

Persoon van de week De broer van Rick Paul van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS én oud-winnaar van De Slimste Mens presenteerde deze week de nieuwe manier waarop het onderzoeksbureau inflatie meet.

Foto Merlijn Doomernik

Peter Hein van Mulligen, deed die niet mee aan Wie Is De Mol?

Nee, dat was zijn broer, acteur Rick Paul van Mulligen (41). Peter Hein van Mulligen (49) kennen we als hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij begon in 2010, als opvolger van Michiel Vergeer. Daarvoor werkte Van Mulligen negen jaar als onderzoeker, ook bij het CBS.

Hij zit er dus al een tijd. Waarom is hij nú persoon van de week?

Het CBS kwam deze week in het nieuws omdat het onderzoeksbureau haar manier van inflatie meten aanpaste. Eerst baseerde het CBS het inflatiecijfer deels op de energieprijzen van nieuwe energiecontracten, die na de Russische inval in Oekraïne fors stegen. Nu gebruikt het CBS de energieprijzen van bestaande contracten.

Als hoofdeconoom is Van Mulligen verantwoordelijk voor de maandelijkse CBS-metingen, waaronder die van het inflatiecijfer. Met dergelijke methodologische vraagstukken, over wat nu de beste manier is om de ontwikkeling van het prijspeil te meten, is Van Mulligen van huis uit bekend. Zo promoveerde hij in 2003 aan de Rijksuniversiteit Groningen op prijsindexcijfers, na een studie Algemene Economie. Dat proefschrift was deels gestut op, jawel, CBS-data.

CBS-metingen, indexcijfers, prijspeil. Is dat niet een beetje droog?

Niet als je het aan Van Mulligen vraagt. Hij zoekt vaak de publiciteit op om de doorgaans taaie CBS-materie over te brengen bij het brede publiek. Van Mulligen is namelijk niet alleen hoofdeconoom, maar ook woordvoerder economie en arbeidsmarkt voor het CBS. In die rol wil hij de cijfers „betekenis geven” en „voor iedereen in Nederland begrijpelijker maken”, zo valt te lezen op zijn profielpagina van het CBS.

Om de bevindingen van het CBS te duiden, zit Van Mulligen geregeld aan tafel bij programma’s als Wakker Nederland en Op1. Zo legde hij uit waarom alle cijfers op rood gingen aan het begin van de coronapandemie, en waarom begin dit jaar de dalende inflatie niet terug te zien was in de supermarkten.

Daar moet je wel heel slim voor zijn, om zulke ingewikkelde thema’s op live televisie te verhelderen.

Zeker. Van Mulligen is dan ook De Slimste Mens. Althans, hij won begin 2019 het tv-programma. In de laatste aflevering versloeg hij boswachter Arjan Postma en schaatser Mark Tuitert. In een interview met NRC, gevraagd waarom hij aan dat programma meedeed, antwoordde hij: „Ik ga niet zeggen dat ik aan iedereen wil laten zien dat ik het slimste jongetje van de klas ben, maar ja, ik wil toch wel heel graag aan iedereen laten zien dat ik het slimste jongetje van de klas ben.”

Wat doet Van Mulligen verder zoal?

Hij publiceerde in 2020 het boek Met ons gaat het nog altijd goed, waarin hij betoogde dat Nederland nooit eerder zó economisch welvarend was. De publicatie van het boek, oorspronkelijk getiteld Met ons gaat het goed, werd met een half jaar uitgesteld, de toevoeging ‘nog altijd’ moest de tussenkomst van corona erkennen. Desalniettemin oogstte het boek kritiek: het zou te optimistisch zijn. Zo stelde econoom Dirk Bezemer dat Van Mulligen cijfers over achterblijvende besteedbare inkomens onterecht ontkrachtte. Van Mulligen schreef namelijk dat de groeiende overheidsuitgaven aan zorg, betaald door hogere volkspremies, het effect van lagere besteedbare inkomens dempte. Bezemer vond die redenering onjuist.