Toezichthouder: definitief einde gaswinning Groningen moet dit jaar, niet in 2024

Onzekerheid Het kabinet zou het gasveld pas eind 2024 daadwerkelijk willen sluiten. Daar is de Staatstoezicht op de Mijnen op tegen.
Een beeld van de NAM-locatie Kooipolder bij het Groningse dorp Froombosch.
Een beeld van de NAM-locatie Kooipolder bij het Groningse dorp Froombosch. Foto Kees van de Veen

Niet volgend jaar, maar dit najaar moet het kabinet het Groningengasveld helemaal afsluiten. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vrijdag aan het kabinet. Volgens de toezichthouder lopen inwoners van het bevingsgebied risico op gezondheidsschade vanwege de enorme vertraging van de versterkingsoperatie. SodM, dat de datum van 1 oktober 2023 specifiek noemt, wil dat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) die onzekerheid wegneemt.

In haar advies wijst de toezichthouder onder meer naar de huidige energiecrisis en de daarmee gepaarde onduidelijkheid over het extra gebruik van het Groningen-gasveld. Hoewel het kabinet afgelopen week het stoppen van de gaswinning uit Groningen voor dit najaar aankondigde, sluit het gasveld pas eind 2024 daadwerkelijk. Zo kan bij een strenge winter of problemen met gasopslagen, is de redenering, alsnog gebruik worden gemaakt van het veld.

De toezichthouder haalt in haar motivering voor de vervroegde datum onder meer een onderzoek van het Gronings Perspectief aan. Daaruit blijkt dat een deel van Groningers, met name bewoners met meervoudige schade, stress-gerelateerde gezondheidsklachten ontwikkelen, met het risico vroegtijdig overlijden .